U današnje vrijeme moguće je pronaći gotovo svako voće i povrće, u bilo koje doba godine i razne vrste takvih namirnica koje ne uspijevaju rasti na našoj plodnoj zemlji. Prema tome, veliki broj namirnica se uvozi, a to dovodi do pitanja svježine određenog voća i povrća.
Isto tako, nepoznato je čime se tretiraju takve namirnice kako bi se produljio njihov rok trajanja. Postoje određeni tragovi koji govore koje bi namirnice trebali zaobići jer su štetni našem zdravlju. Danas je rijetko prisutna ekološka proizvodnja, a sve češći su pesticidi koji zabranjuju pristup štetnicima.
Ako se želite zdravije hraniti, trebate voditi računa o tome kada kupovati određeno voće i povrće. U slučaju da ga kupite na tržnicama ono će vjerojatno biti svježije i ukusnije, ali niti to nije garancija da će biti bez pesticida. Prema tome, trebali bi iskoristiti vrijeme dozrijevanja i berbe biljaka te ih uključiti u prehranu kada su na vrhuncu.
Donosimo ti popis voća i povrća koji su na vrhuncu u svakom od godišnjih doba, ali to naravno ovisi o uvjetima gdje se uzgaja i regiji.
Proljeće
Ožujak, travanj, svibanj: mladi luk, mladi krumpir, špinat, zelje, kopriva, vlasac, cvjetača, celer, brokula, poriluk, grašak, artičoke, mrkva, šparoge, rotkvice, rikola, jagoda, trešnja, marelica.
Ljeto
Lipanj, srpanj, kolovoz: bijeli luk, rajčica, tikvice, cikla, grah, patlidžan, krastavac, kukuruz, kupus, paprika, malina, borovnica, kupina, breskva, marelica, višnja, grožđe, lubenica.
Jesen
Rujan, listopad, studeni: bundeva, tikva, paprika, kelj, divlje gljive, kesten, jabuke, kruške, šljive, smokve, klementine.
Zima
Prosinac, siječanj, veljača: cvjetača, kelj, repa, šipak, raštika, naranče, limun, mandarine, kivi.Tijekom cijele godine: mrkva, kupus, celer, krumpir, luk, gljive, banane, jabuke, limun.