Studenti FER-a na predavanju...

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, na glasu kao najprestižniji u državi, tradicionalno svake godine upisuje 650 studenata, a prijavi ih se dvostruko više, odnosno 1300 maturanata stavlja FER kao prvi izbor.

Od 650 upisanih oko 400 spada među tisuću najboljih matematičara i fizičara na državnoj maturi, piše Jutarnji list.

Interijer Stomatološkog fakulteta u Zagrebu Sa zagrebačkog fakulteta upozorili brucoše: 'Dođite na upis BEZ RODITELJA'

FER, dakle, zaista upisuje najbolje od kojih 90 posto i završi fakultet, otkrio je to u emisiji Briefing dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec.

U zadnje 4 godine, 10 tisuća 18-godišnjaka manje

Unatoč odličnim rezultatima ovog fakulteta, Gledec upozorava na sve manji broj mladih.

"Problem je što je Hrvatska u zadnje 4 godine izgubila 10 tisuća 18-godišnjaka. Naš put nije povećavati upisne kvote nego se otvarati većem broju studenata, a to znači privlačiti studente iz drugih zemalja. Javljaju nam se studenti iz Makedonije i Kosova, ali i Indije, Kine, Nepala koji žele kod nas studirati. Očekujemo da će stranih studenata biti sve više. Oni plaćaju godišnju školarinu. Ne bi bilo loše da oni ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj kojoj trenutno treba oko 5000 IT stručnjaka, a godišnje ih diplomira oko 1400", kaže Gledec.

Cijene najma u Zagrebu sve su egzotičnije, kao i uvjeti stanodavaca... Urnebesni oglas za najam sobe u centru Zagreba: 'Primamo samo studente za koje nazovu roditelji…' Evo i cijene

Osvrnuo se i na položaj profesora u društvu nekada i danas, uz zaključak da se nije mnogo toga promijenilo u odnosu na sredinu prošloga stoljeća.

Profesori se uvijek žalili na studente, ali se promijenio stav roditelja prema nastavnicima

"Nedavno sam gledao fakultetske zapisnike iz 60-ih godina prošloga stoljeća. Glavni prigovori nastavnika na studente tada su bili da imaju sve manje poštovanja prema nastavnicima i da sve manje znaju matematiku. Istu stvar ja mogu ponoviti danas. Tu se ništa ne mijenja", tvrdi.

No, smatra da postoji razlika u odnosu roditelja prema prosvjetarima, kad su njihova djeca u pitanju.

Ispred fakulteta okupilo se mnoštvo roditelja koji su dopratili djecu na prijemni... Na prijemni s mamom i tatom? Fotografija roditelja ispred fakulteta 'zapalila' Twitter

"Mojim roditeljima ne bi palo na pamet propitivati kako učitelj mene uči i ocjenjuje niti bi došli na njega vikati. Obično bi se nastavnik izvikao na mene, a onda još i roditelji. Nažalost, danas i učenik i roditelji viču na nastavnika. Vrijednosti su poremećene. Učitelji su potplaćeni, a budućnost svake države leži u obrazovanju. Možda bi se nastavnike trebalo tretirati kao službene osobe, kao na primjer policiju. Pa da vidim tko će na njih vikati", ističe Gledec i otkiva kako su u zadnjih nekoliko godina imali nekoliko slučajeva da je tata došao na fakultet urgirati za sina.

Prodekan mu je rekao: "Sada ću ja zvati svog tatu pa možete razgovarati."

izvor: jutarnjilist.hr

Još vijesti