Svitak je karboniziran tijekom erupcije Vezuva

Trojica studenata su upotrijebila umjetnu inteligenciju za čitanje teksta na jednom od 1800 svitaka koji su, zajedno s tisućama drugih relikvija, bili zakopani kada je vulkan Vezuv eruptirao 79. godine. Papirusi iz Herkulaneuma su zbirka od oko 1800 svitaka koji su, zajedno s tisućama drugih relikvija, karbonizirani tijekom vulkanske erupcije.

Grad Herkulaneum je smješten u blizini Pompeja, a više od 1800 svitaka iskopano je iz drevne rimske vile i sada su pohranjeni u knjižnici u Napulju, a svaki pokušaj da se pokušaju dešifrirati bio je bezuspješan.

Ipak, trojica studenata su uspjela pročitati 15 stupaca u svitku uz pomoć strojeva za kodiranje koje pokreće AI, piše Sky News.

Napredak je došao u sklopu Vesuvius Challengea, natjecanja koje je nudilo nagradni fond od milijun dolara za pomoć u rješavanju problema.

Tekst koji nikad prije nije viđen

Youssef Nader iz Njemačke, Luke Farritor iz SAD-a i Julian Schilliger iz Švicarske sada će podijeliti glavnu nagradu nakon što su pročitali više od 2000 slova iz svitka.

„Ovih petnaest stupaca dolazi sa samog kraja prvog svitka koji smo uspjeli pročitati i sadrže novi tekst iz drevnog svijeta koji nikada prije nije viđen“, objavio je na X-u je Nat Friedman, jedan od organizatora natjecanja.

Stella Terra je uspješno vozila kroz pustinju Grupa studenata dizajnirala solarni automobil i poslala ga na uspješnu testnu vožnju: Vozilo prešlo 1000 kilometara koristeći samo sunčevu energiju

Rekao je da ju je vjerojatno napisao epikurejski filozof Filodem koji je pisao o „glazbi, hrani i kako uživati u životnim zadovoljstvima“.

Povjesničari oduševljeni

„Virtualno odmotavanje“ svitka radi stvaranjem 3D skena teksta pomoću CT-skena. Svitak se zatim odvaja u segmente, a područja ispisana tintom otkrivaju model strojnog učenja što je primjena umjetne inteligencije.

Otkriće je oduševilo znanstvenike i povjesničare, uključujući profesoricu Alice Roberts, koja ga je nazvala „arheološkim otkrićem života“.

FER-ov tim je odnio pobjedu FER-ov tim pobijedio na prestižnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju

Dešifrirani dio teksta jednak je samo 5% jednog od svitaka koji su već otkriveni, rekao je Friedman, s potencijalom tisuća drugih svitaka koji još uvijek leže neotkriveni u vili papirusa.

„U 2024. cilj nam je pročitati nekoliko odlomaka teksta na cijelim svicima i najavljujemo novu glavnu nagradu od 100.000 dolara za prvi tim koji uspije pročitati najmanje 90% sva četiri svitka koja smo skenirali“, napisao je Friedman na X-u.

Još vijesti