parfemi

Zamjetila si na svojoj frendici tako dobar parfem da si ga prvom prilikom i sama kupila. No, onda razočarenje, na tebi je taj miris potpuno drugačiji. Izgubile su se mirisne note, dapače, čak ti se čini kao da ta dragocjena tekućina koju si skupo platila pomalo smrducka.

Jesi li se ikada zapitala kako se to događa?

U razgovoru za Byrdie, stručnjak za parfeme Michael Donovan, razotkrio je ovaj misterij. Naime, PH kože, ovisno je li uravnotežen ili narušen, može bitno promijeniti način na koji parfem miriši. Donovan savjetuje uporabu gelova za tuširanje koji su PH neutralni i koji neće naštetiti osjetljivoj koži.

Ono što još utječe na miris parfema su naša prehrana i hormoni. Primjerice, kada razina estrogena padne, više se znojimo, a to je nešto što svakako promijeni konačni miris. 

Stručnjak za parfeme potvrdio je kako oni drugačije mirišu na pojedinim tipovima kože. Dakle, odgovori na to koji ti parfemi najbolje pristaju ovise o tome, imaš li masnu, suhu ili normalnu kožu.

Normalan tip kože

Sretnice, većina parfema će na tebi mirisati baš kao što miriše na testerima u trgovini. Bili to citrusni, voćni ili orijentalni parfemi: tebi sve pristaje.

Masni tip kože

Masna koža može dulje zadržati gornje note parfema, ali isto tako može preuveličati određene elemente. Primjerice, slatke note mogu biti previše intenzivne na masnoj koži, dok su pak voćne note pun pogodak za nekog s ovim tipom kože. Masna koža zaključno naglašava mirise parfema. Stoga ako si vlasnica ovakvog tipa, slobodno biraš lakše parfeme i toaletne vodice, jer će te odabirom nekih težih nota ljudi prije namirisati, nego što te ugledaju.

Suhi tip kože

Vlasnici ovakvog tipa kože ne bi trebali birati nježne parfeme, jer će im miris prebrzo ishlapiti. Za nekoga tko muku muči sa suhom kožom, pun pogodak će biti odabir orijentalnih i jačih mirisa, na bazi mošusa, jantara, cedra ili pak cvjetova poput tuberoze.

 

parfem tio kože normalni tip kože masni tip kože suhi tip kože odabir parfema prema tipu kože

Još vijesti