Galerija Mia Uzelac - 1 Mia Uzelac - 2 Mia Uzelac - 3 +6 Mia Uzelac - 4

Njezin je stil odijevanja nemoguće ne zamijetiti. Izdvaja se iz gomile – ali na onaj pozitivan način. Uvijek izgleda ekstra iako se odijeva većinom na buvljacima i u second hand dućanima. Kakve nam je sve modne savjete dala Mia Uzelac?

Možda ti je poznatija pod svojim korisničkim imenom na TikToku Zmijuss ili na Instagramu kao Thrifther Life, ali pravo joj je ime Mia Uzelac. Redovito dijeli ulove iz second handa i s raznih buvljaka, a možeš vidjeti i kako neke komade prenamijeni te uz malo rezanja i šivanja dobije nešto skroz novo. Nedavno je ljudima počela slagati i Second hand style boxove. To funkcionira tako da joj šalju kolaž s outfitima kakve otprilike žele, a ona ih pokuša što vjernije rekreirati s odjećom koju pronađe u second handovima. Ukratko: obožava thriftanje. Ima stil koji je poseban i uvijek ćeš ju primijetiti u gomili. Mia je nova gošća našeg Modnog leksikona, a evo kakve nam je sve modne savjete dala i otkrila kako izgleda njen ormar.

 

 

1.Kako bi u tri riječi opisala svoj stil?

Romantičan, mračan i coquette.

2.Od svih second hand dućana/buvljaka u kojima si shoppingirala, koji ti je bio najdraži?

Jako volim Textile House jer se stvarno može naći super stvari, ali mislim da mi je najdraži bio jedan mali dizajnerski second hand u Milanu, iako si tamo ništa nisam mogla priuštiti, i Vintage shop Textile House-a u Ljubljani. Što se buvljaka tiče, u Zagrebu mi je super „FUL KUL buvljak“ jer nudi jako puno sadržaja, a u Rijeci moram izdvojiti naš „Finders Keepers“ buvljak jer je vibra uvijek super i bude jako puno zanimljivih stvarčica.

3.Voliš nekada i rezati i prenamijeniti odjeću – koji ti je bio najbolji takav projekt? Nešto što si još puno puta nosila?

Uf imam jako puno suknji i košulja koje sam skratila i nosim ih jako često, ali možda bih izdvojila vintage traper jaknu koju sam našla i za koju me bilo strah da ću ju uništiti ako od nje napravim cropped traper jaknu, ali na kraju je ispalo super i češće ju nosim nego prije!

 

 

4.Koji ti je bio najdraži outfit koji si nosila, a u kojem smo te mogli vidjeti na društvenim mrežama? Zašto je baš taj poseban?

Definitivno bih izdvojila Valentino sako i biserni harness koji sam sama izradila i nosila na lokaciji gdje se održavala modna revija kuće Dior u Parizu, jer je to bio moj prvi susret s tjednom mode i čak sam završila na par internetskih portala.

 

@zmijuss Biserni harness 😍 #pfw #dior #prada #parisfashionweek #paris #fashiontiktok #styleinspo #foryoupage #fyp #europe #balkantiktok #croatia ♬ Roxanne - Instrumental - Califa Azul

 

5.Koji ti je najbolji ulov iz second handa?

Od svih secondhand stvari koje imam izdvojila bih taj Valentino sako koji sam dobila potpuno besplatno preko grupe „Sharing is caring“ i original Prada cipele koje sam ulovila preko internetske stranice mojekrpice.hr.

6.Koliko često ponavljaš outfite? Ponavljaš li ih uopće ili uvijek nešto promijeniš?

Zapravo outfite ponavljam dosta često. Smatram da nema sramote u tome, pogotovo ako je taj outfit nešto što ti se jako sviđa i u čemu se osjećaš ugodno. Outfite najčešće ponavljam na dane kad nemam puno vremena za spremanje – onda na sebe nabacim ono za što znam da dobro funkcionira i eventualno promijenim cipele ili neke modne dodatke.

 

 

7.Koje su po tebi najveće prednosti kupovine u second hand dućanima? Zašto ti voliš tamo kupovati?

Najveće prednosti definitivno bi bile očuvanje okoliša, niže cijene i unikatnost. Okej neki će reći da cijene u second handu nisu što su nekad bile (i to je istina), ali te trgovine i dalje nude puno veće popuste nego neke druge. Što se unikatnosti tiče, čak i ako nađeš neki komad iz Zare ili Manga, postoji samo jedan, u jednoj veličini, koji se u Zari možda prodavao pred 5 godina i više ga nigdje drugdje ne možeš nabaviti. A osjećaj kada ti taj jedini komad savršeno pristaje nešto je neopisivo.

8.Imaš super stil - kada si pronašla svoj stil i što te inspiriralo da se počneš tako odijevati?

Hvala! Zapravo još uvijek tražim svoj stil, haha. Smatram da se ne treba ograničavati i pratiti samo jedan stil, pogotovo zato jer je to u trendu. U trenutnom sam se stilu pronašla i zadržala jer se u tim odjevnim kombinacijama osjećam najugodnije i najviše sam to „ja“, ako to ima smisla. Pratim puno modnih influencerica i u svakoj nađem neku inspiraciju koju onda nadogradim nekim svojim idejama.

 

 

9.Što je po tebi trenutno najgori trend koji se nosi?

Mislim da ne mogu odabrati ništa gore od „low-rise“ traperica. Ja znam da se Y2K vratio, ali morate razumjeti da sam ja bila u početku puberteta kada je ta moda izvorno bila „in“ i te traperice ni tada ni sada ne utječu pozitivno na moje samopouzdanje, a mislim da je kod puno drugih osoba slična situacija, haha.

10.Biraš li radije udobnost ili ćeš nekada i trpjeti zbog mode?

Odmalena sam uvijek radije trpjela zbog mode. Kao klinka sam po najvećem vjetru hodala u svojoj novoj ljetnoj haljinici, a i danas ću radije odabrati one neudobne, ali više kul cipele na petu!

11.Koji ti je omiljeni modni dodatak koji ćeš nositi ovog proljeća i ljeta, a da nisu sunčane?

U zadnje su mi vrijeme jako slatke mašne na kosi, pogotovo u obliku kopče. Mislim da ću taj trend nastaviti nositi i ljeti.

 

 

12.Imaš li neki savjet ili trik kako što lakše staviti tuš na oči?

Uzmi svijetlo smeđu olovku i nacrtaj tanku liniju od kuta oka do kraja obrve. Po toj liniji trebala bi ići vanjska linija tvog eyelinera. Onda s gornje strane popuni ovisno o obliku oka. Tu su meni puno pomogli tutoriali s TikTok-a.

13.Koji bi makeup savjet dala curama koje nose naočale?

Nemoj se bojat podebljat eyeliner i obrve i nosit jarke ruževe.

14.Koliki je postotak tvog ormara iz second handa?

Uh, sad bih se već usudila reći da je 80% mog ormara second hand. Ovih 20% ostavljam za cipele, jer je njih teško naći u mom broju, kao i tih par komada u koje uložim kad ih baš jako želim, a ne mogu ih pronaći u second hand trgovini.

 

@zmijuss Kako ti se sviđaju ulovi? Pogledaj moj video o style boxu @mia | thrift.her i naruči jedan za sebe 🥰 #thrifthaul #thriftstorefinds #secondhand ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO

 

15.Koji je po tebi najveći modni fejl koji netko može napraviti?

Ovo će možda zvučati kao totalni klišej, ali slijepo pratiti trendove bez da pronađeš neki vlastiti i održivi stil oblačenja. Radije bih vidjela nekog tko izgleda nekonvencionalno ali „svoje“ nego nekog tko samo nabaca na sebe ono što je trenutno trendy... I tenisice na petu. To nikad nije dobra ideja.

16.Koja je najbolja modna lekcija koju si naučila?

Stvarno postoje komadi koji su bezvremenski, npr. dobra kožna jakna ili trenchcoat, mala crna haljina, bijela košulja i plave traperice. Samo jedan od tih komada može ti pomoći da ti outfit izgleda top čak i na dane kad se ti ne osjećaš tako.

Mia Uzelac zmijuss thrifther life second hand Moda modni leksikon intervju

Još vijesti