TikTokeri i preklopni telefoni

Pripadnici generacije Z obožavaju stare i retro stvari. Prvo su u modu vratili hlače širokih nogavica, inspiriranih počecima ovog stoljeća, zatim su posudili neke makeup trendove iz devedesetih pa i frizure, a sada se čini kako ih oduševljava tehnologija stara dva desetljeća. 

Kako donosi portal zimo.dnevnik.hr, na TikToku se krajem 2022. godine proširio trend zamjene najnovijeg pametnog telefona, "starim" preklopnim telefonom. Korisnici TikToka svoje pametne telefone s najnaprednijim kamerama i mogućnostima, rado zamjenjuju s preklopnim telefonima koji imaju tipkovnicu i koji u većini slučajeva niti nemaju pristup internetu.

I oduševljeni su odmakom od najnovije tehnologije.

 

@skzzolno Replying to @saraahhhyo literally everyone needs a flip phone in their life #BRINGBACKFLIPPHONES #college #goingout #collegelifehack #flipphone #y2kaesthetic ♬ original sound - skzzolno

 

Hashtag #bringbackflipphones ima više od 26 milijuna objava, a korisnici koji objavljuju svoja iskustva oduševljeno prepričavaju kako su im "stari preklopni telefoni" omogućili da se odmore od moderne tehnologije.

Mladi na taj način žele reducirati vrijeme koje provode na društvenim mrežama, a neki su i oduševljeni kamerama niske rezolucije koje stvaraju pomalo mutne slike, kakve se inače mogu dobiti korištenjem brojnih filtera.

To nije jedina "stara" tehnologija za kojom su TikTokeri posegnuli. Posljednjih godina sve se češće koriste i polaroid kamere i klasične videokamere, a posebnu je pozornost prošle godine privukla društvena mreža i aplikacija BeReal, koja za razliku od drugih društvenih mreža ograničava vrijeme koje korisnici mogu provesti u korištenju.

 

 

Stručnjaci imaju nekoliko teorija zašto je "stara" tehnologija sve privlačnija mladima. S jedne strane, mladi su sve zabrinutiji zbog svog mentalnog zdravlja i traže načine kako se "odmoriti" od modernog načina života. S druge strane, "stara" tehnologija omogućuje im da smanje svoju ovisnost o internetu i društvenim mrežama.

A proizvođači mobilnih telefona prepoznali su tu potrebu mladih. HMD Global, koji je vlasnik branda Nokia, već nekoliko godina na tržište izbacuje nove verzije klasičnih Nokijinih telefona, među kojima su i oni preklopni.

 

@buffalove98 Episode 1 | should I bedazzle it? 💙📞 #nokia #flipphone #2000s #2000sthrowback #flipphoneevents #bringbackflipphones #aesthetic #takeabreakwithme #newphone #phone #foryou #fypシ ♬ Give it to me - ( ˘ ³˘)♥︎

 

TikTokeri obožavaju staru tehnologiju TikTokeri i preklopni telefoni preklopni telefoni se vraćaju u modu generacija z vraća preklopne telefone

Još vijesti