Redatelj James Cameron na snimanju scena Titanica

Toliko puta gledamo filmove i toliko se puta pitamo kako su scenaristi, redatelji i producenti, zajedno s glumcima, uspjeli snimiti neke scene.

Puno stvari koje se u filmovima doimaju stvarnima, zapravo to nisu, već je riječ o trikovima kojima se ekipa na setu služi samo kako bi scene bile čim realističnije i kako bi gledatelji stvorili osjećaj da se to stvarno događa.

No, zavirimo iza kulisa i otkrijmo koje su to tajne filmske produkcije i filmaša, za što uvjerljivije i impresivnije kadrove.

1. U scenama objedovanja, glumci imaju kante za pljuvanje

Možda mislite da nema ničeg lošeg u tome ako netko mora odglumiti scenu obiteljskog ručka ili romantične večere. No morate imati na umu da se te scene ponavljaju više puta pa kako se glumci ne bi prenatrpavali hranom, mogu koristiti kantu za pljuvanje. Pogotovo je to korisno primjerice za glumce koji su vegetarijanci ili vegani, a moraju snimati scene u kojima uživaju u sočnim mesnim odrescima.

2. Glumci u pozadini samo se prave da pričaju

Sjećate li se npr. omiljenog kafića u koji su zalazili likovi iz serije „Prijatelji“ i kako je taj kafić djelovao uvijek krcat i ispunjen žamorom gostiju. E pa, na setu to nije tako. Glumci i statisti koji su u pozadini, ne govore stvarno, već samo tiho izgovaraju riječi ili se prave da govore. Žamor gomile samo je zvučni efekt koji se dodaje u fazi postprodukcije.

3. Kako bebe na setu natjeraju da zaplaču u pravom trenutku?

Lako s odraslim ljudima na setu, ali kako bebama od par mjeseci objasniti da trebaju npr. zaplakati? E pa za to na setu postoje posebni zaposlenici, nešto poput „šaptača bebama“, a koji se nazivaju „baby wranglersi“. Oni provode svoje vrijeme s bebama koje će se pojaviti na setu te znaju kontrolirati dječje emocije i reakcije. Baby wranglersi samo trebaju početi plakati pa će zaplakati i dijete. Jednostavno tjeraju bebe da plaču na naredbu.

4. Znojne scene

Kako to da filmske zvijezde izgledaju tako privlačno dok su znojne, dok velika većina nas izgleda loše, uspuhano i crveno u licu? Istina je da znoj koji vidimo na scenama na ekranu nije stvaran. Šminkeri i vizažisti na setu pomiješaju vodu i vazelin te to nanose na kožu glumaca kako bi izgledala sjajno i mokro.

5. Gole scene

Često ste pomislili kako glumcima mora biti neugodno dok izvode „gole scene“, a iza kamera može biti hrpa osoba koje sudjeluju na pripremi seta. No, činjenica je da ne moraju biti 100% goli, već da nose tzv. golo donje rublje, koje je u potpunosti u boji njihove kože ili pak koriste posebne flastere i naljepnice kako bi prekrili svoje intimne dijelove tijela.

6. Scene povraćanja

Tehničari za specijalne efekte pričvršćuju cjevčicu s one strane lica koje je okrenuto od kamere. Kad glumac krene izvoditi sve grimase i grčeve koje već osobe izvode kad se nađu u takvom momentu, tehničari samo istisnu sadržaj koji nas uvjerljivo podsjeti na sadržaj iz želuca. 

7. Zvukovi

Ok, jasno nam je da mnogi zvukovi nisu stvarni, ali jeste li se pitali kako su napravljeni? Npr. sjećate li se one scene u Hitchcockovom Psyhu i probadanja nožem? E pa taj zvuk su majstori tona i zvuka dobili probadanjem lubenice. Sjetite se primjerice kad gledate akcijske filmove pa dok svi oni udarci i šamaranja izgledaju i zvuče tako uvjerljivo. Taj zvuk najčešće stiže od tehničara koji su udarali u komad sirovog mesa i pri tome snimali taj zvuk. 

8. Krvave scene

Za takve se scene koriste protetski udovi i uz puno šminke i lažne krvi. U kombinaciji s dobrom glumom i montažom, scene mogu ispasti vrlo realistično i uznemirujuće. Ako govorimo o scenama pucnjave i prskanja krvi okolo, filmaši se koriste posebnim vrećicama koje su pričvršćene na ključni dio tijela i koje se aktiviraju u ključnom momentu.

 

9. Izrada minijaturnih modela

Čak i u doba izvanredne tehnologije, filmaši još uvijek koriste minijaturne modele. Kao primjer navest ćemo Titanic, iako je od njegova snimanja prošlo 25 godina. No, redatelj James Cameron koristio je minijaturni model broda za snimanje filma. Salon prve klase također je bio samo minijaturni set. Sve se to radi i danas kako bi se uštedilo na troškovima snimanja

 

10. Specijalni efekti

U današnje vrijeme gotovo se uvijek koriste pri produkciji filma, kako bi se stvorili krajolici ili likovi koji ne postoje. Na primjer, u filmu Gospodar prstenova, lik Golluma stvoren je digitalno na temelju izvedbe glumca Andyja Serkisa. Andy je nosio posebno odijelo za snimanje pokreta na koje su bili privršćeni različiti senzori. Kamere su bile pak usmjerene prema tim senzorima, stvarajući 3D sliku Serkisovih pokreta.

 

trikovi sa snimanja filma trikovi sa filmskih setova tajne iza kamere kako se snimaju filmovi

Još vijesti