Hrvatski navijači

Svaki strastveni navijač tijekom utakmice prolazi kroz različita duševna stanja, od stresa, živčanih slomova do euforije. To je jednostavno kao gledanje najnapetijeg filma, ali u kojem znate da su likovi i događaji stvarni.

I sami liječnici bilježe veći broj intervencija tijekom nogometnih utakmica. Gledanje utakmice stvarno nije za ljude slabijeg srca, jer bi mogli završiti u kolima hitne pomoći, kao još jedni u statistikama onih koji jesu ili nisu preživjeli srčani udar.

Je li moguće gledati nogometnu utakmicu, a da pri tome baš ne izgubiš živce ili da ne razbiješ tv ekran ili da ne ostaneš bez svojeg mobitela?

Donosimo ti savjete i mjere predstrožnosti, za očuvanje hladne glave, srca i živaca.

1. Meditiraj prije utakmice

YouTube je pun različitih tehnika opuštanja. Bilo bi dobro da prije početka tekme pronađeš neko mirno i ugodno mjesto, zatvoriš oči, razbistriš misli i usredotočiš se na duboko disanje. To može pomoći u smanjivanju količine stresa i napetosti zarobljenih u tvome tijelu.

2. Vizualiziraj uspjeh

Pošalji svemiru prave vibracije. Zamisli kako naši Vatreni zabijaju gol, a neka pri tome neka scenarij u glavi bude što realniji. Zamisli detalje poput prizora, zvukova i osjećaj sreće i nacionalnog ponosa zbog pobjede. Nemoj razmišljati negativno, jer kako bi rekli razni internetski „life-coachevi“, kako misliš, tako će ti i biti. Dakle, razmišljaj o pobjedi i ni o čemu drugome.

3. Gledaj tekmu s prijateljima

Bavljenje sportom je društvena aktivnost. Gledanje nogometa bi trebalo biti isto takvo. Uvijek je lakše kad možeš napetost podijeliti s ekipom. U konačnici, ako se razjariš ili ako ti ne daj, Bože pozli od gledanja nogometne utakmice, uvijek imaš nekog tko će zbog tebe nazvati hitnu.

4. Ne konzumiraj alkohol

Pravi se kao da si upravo u Katru i da su ti pive i ostala alkoholna pića zabranjeni. Alkohol smanjuje kontrolu implusa pa pojedinci pod utjecajem promila imaju kraće fitilje, nego inače. Dakle, ako se i inače lako ražestiš, zaboravi alkohol, popij biljni čaj za smirenje.

5. Smanji unos soli

Jedi taj dan zdravo. Naime, kako veći unos natrija u organizam povećava i krvni tlak, bilo bi poželjno da taj dan ne jedeš baš slano i začinjeno. Tlak će ti 100% narasti tijekom gledanja utakmice pa nemoj ga još dodatno povećavati zasoljenom hranom. Tako je, nema hrskanja čipsića i svih onih slanih (ali prefinih) gluposti. Umjesto da grizeš nokte, možeš grickati i primjerice i orašaste plodove.

6. Imaj u ruci anti-stres lopticu

Ma to neće nitko niti primjetiti da imaš u rukama, a idealno je rješenje kod upravljanja stresom. Spužvasta loptica ili bilo kakav drugi predmet izrađen od pjenastog materijala, a koji možeš stisnuti u šaci svaki puta kada osjetiš napetost, dobro su pomagalo za lakše preživljavanje iskustva gledanja nogometne utakmice.

7. Izađi na svježi zrak

Ako u nekome momentu tijekom gledanja nogometne utakmice osjetiš da je sve to previše za tebe, izađi malo na svježi zrak da razbistriš glavu. Ako utakmicu gledaš na nekom trgu, skreni na kratko pogled s ekrana.

8. Skloni mobitel od sebe i od drugih

Ima vremena za provjeru društvenih mreža i nakon utakmice, a u žaru navijanja, mobitel može završiti svugdje. Može završiti zakucan u zid ili zakucan u pod. Možeš ga ti sama ili ti ga nehotice netko drugi zalije pićem. Isto tako, ako si u kakvom baru, gdje ljudi dižu ruke u zrak, slave, kliču i plešu, najsigurnije je mobitel držati u torbici. Vjerujemo da ne želiš slupani ili izgubljeni mobitel, nakon gledanja tekme.

 

kako preživjeti gledanje utakmice kako preživjeti tekmu stres zbog utakmice katar2022 Hrvatska - Argentina Svjetsko nogometno prvenstvo savjeti za navijače srčani udar zbog gledanja utakmice doha naši Vatreni

Još vijesti