Par koji se ljubi

Ranije ovaj mjesec se obilježio Svjetski dan spolnog zdravlja, a u okviru tog dana, objavljeno je i veliko istraživanje koje govori o spolnim navikama mladih u Hrvatskoj. Pogledaj što je sve pokazalo ovo istraživanje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u okviru projekta „Živjeti zdravo“ napravio veliko istraživanje na mladima u Hrvatskoj. Istraživanje koje se tiče spolnih navika mladih – od toga s koliko godina većina ima prvi seks, koliko parova ne koristi zaštitu te koje su najčešće spolne bolesti koje zahvaćaju mlađu populaciju. Svake se godine 4. rujna održava Svjetski dan spolnog zdravlja, a iako se ovo još uvijek smatra tabu temom, važno je što više otvoreno pričati o njoj. Otvorena komunikacija može samo pomoći! Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 2021./2022. godine proveo istraživanje na 2352 učenika iz trećih razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske. Nekoliko bitnih zaključaka koje su dobili su sljedeći.

1.32% mladih (731 ispitanik) je već u trećem razredu srednje imalo neku vrstu spolnih odnosa, a većina je učenica prvi spolni odnos imala u dobi od 15 ili 16 godina.

2.Od učenika koji su spolno aktivni, njih 19% (138 mladih) nije koristilo kondom kao zaštitu – koji je najčešći korišteni oblik zaštite.

kondom Mitovi o spolno prenosivim bolestima u koje su neki uvjereni: Ne vjerujte u ove zablude

3.U okviru kampanje „Znanje pobjeđuje – Imam li SPI?“ provedeno je anonimno i besplatno testiranje na zarazne spolne infekcije, a od 106 testiranja koliko su proveli, bilo je 38.7% (41 osoba) mladih pozitivnih na neku od spolnih infekcija.

„Kampanja je bila usmjerena na mlade koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama kako bi očuvali svoje spolno i reproduktivno zdravlje“, objavili su iz HZJZ-a.

Cura i dečko u krevetu KVIZ: Jesi li spremna za svoj prvi put?

Istraživanje Spolni Odnosi Prvi seks Mladi u Hrvatskoj Hrvatski zavod za javno zdravstvo s koliko godina prvi seks spolne infekcije

Još vijesti