Slika nije pronađena

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja otkrio je što će sve maturante ove godine čekati na državnoj maturi. Dolaze neke dobre promjene, kao i neke nove zabrane.

Prošle je godine nastala cijela kontroverza jer su htjeli poništiti ispit maturantici koja se slučajno potpisala imenom i prezimenom na ispit mature. Potpisivanje imenom i prezimenom je strogo zabranjeno, ali zvučalo je prilično rigorozno da propadne cijeli jedan ispit iz državne mature samo zbog toga i da zato propustiš priliku za upis fakulteta koji želiš. Na svu sreću, sve je završilo dobro i maturantica je upisala fakultet koji je htjela. Dobra je vijest da od ove godine to neće više biti problem, jer uvode se neka nova pravila, piše Novi list. Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, objavio je što ovogodišnje maturante sve očekuje novo na maturi i kojih će se to novih pravila morati pridržavati.

1.Ako se slučajno i potpišeš imenom i prezimenom na ispit, ili na bilo koji drugi način otkriješ svoj identitet, nećeš zbog toga automatski pasti taj ispit. Samo će preko tvog imena staviti naljepnicu i dati ga drugom ocjenjivaču na ispravljanje.

Srednjoškolka Stvari iz srednje škole koje ćeš požaliti: Stariji otkrivaju 12 'gluposti' koje žale jer su ih tada radili

2.Proširena je lista nedozvoljenih predmeta koje učenici nikako ne smiju imati dok se piše matura: uz mobitel, sada više neće smjeti imati ni pametne satove kao ni sve ostale audio i video uređaje.

3.Po prvi put će biti jedinstven ispit iz hrvatskog, neće više biti više i niže razine na tom predmetu.

4.Ljetni rok će se sada zvati prvi rok, a jesenski rok će se zvati drugi rok.

5.Na ispit iz hrvatskog jezika se vraća esej kao uvjet za prolaz. Dakle, ove godine će trebati i iz dijela s esejom sakupiti dovoljno bodova. Nema više predavanja praznog lista papira.

Slika nije pronađena Fakulteti u Hrvatskoj na koje se upisuju oni s najboljim ocjenama: Top 5 izbora odlikaša

6.Ispit će biti poništen ako učenici napišu neki od sljedećih neprimjerenih sadržaja: prijetnju, vulgarne znakove, simbole, izraze i sadržaje, kao i sadržaje koji diskriminiraju po rasnoj, vjerskoj, etničkoj, rodnoj, spolnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

državna matura 2023 promjene na maturi nova pravila od ove godine što se sve mijenja maturanti

Još vijesti