Izložbe u Zagrebu

Tradicionalno, u siječnju se svake godine održava Noć muzeja. Što to znači? Ukoliko još nikada nisi bila, radi se o jednom danu, tj. večeri kada je ulaz u dobar dio muzeja po svim gradovima diljem Hrvatske besplatan. Nažalost, ne sudjeluju baš svi muzeji u ovome.

Htjeli bismo da svi muzeji otvore svoje vrata za besplatno na Noć muzeja, ali nažalost, to nije slučaj ni ove godine. I dalje ima dosta muzeja koji ne sudjeluju u ovoj manifestaciji. Šteta, ali nećemo zbog toga žaliti jer ima toliko drugih muzeja koji sudjeluju, a koje se isplati posjetiti. Na prvu ti možda posjet muzeju ne zvuči kao zanimljiv izlazak u petak navečer, ali može biti. Noć muzeja se ove godine održava ovaj petak, 27. siječnja i počinje u 18 sati, a traje do kasno u noć. Ovu manifestaciju svake godine posjeti hrpetina ljudi i nije neočekivano da se ispred muzeja mora čekati u redu da bi se ušlo. Ipak, ovo je idealna prilika za posjetiti muzeje i uštedjeti koju kunu. Samo trebaš napraviti dobar plan. Koji sve muzeji sudjeluju u Noći muzeja u tvom gradu, možeš vidjeti na njihovoj službenoj stranici OVDJE.

 

 

A mi ti sada izdvajamo neke od muzeja koje preporučujemo da posjetiš ako si iz Zagreba. Ovih 10 i mi stavljamo na svoju listu „muzeja koje želimo posjetiti“ i nadamo se da ćemo stići barem dio njih odraditi u toj noći.

1.Tehnički muzej Nikola Tesla
U ovom muzeju će se na Noć muzeja moći pogledati njihov stalni postav u prizemlju, a on obuhvaća vatrogastvo, transformacija energije, prometna sredstva, info centar o radioaktivnom otpadu.

2.Arheološki muzej
Za one koji vole povijest, ovaj će muzej biti zanimljiv. Čak i za one koji ne vole povijest, jer ima totalno kul stvari. Nažalost, zbog tekuće obnove u Muzeju, neće biti moguće razgledati stalni postav, već sljedeće izložbe: „Priča o Haninom kovčegu“ – u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Tu je i izložba „Bestiarium Antiquum“ u kojoj ćeš moći vidjeti razne arheološke predmete.

3.Muzej čokolade
Iako sudjeluje u Noći muzeja, ulaz nije u potpunosti besplatan, pa se pripremi na to. Ipak, osigurali su ulaznice po akcijskim cijenama.

 

 

4.Etnografski muzej
Imaju hrpu izložbi koje će se moći pogledati, a mi svakako preporučujemo „Lica gladi“, izložbu o problemu gladi u svijetu, te izložbu „Kapa dolje!“, o pokrivalima za glave iz različitih kultura.

5.Muzej suvremene umjetnosti
Za svaku su izložbu u Muzeju organizirana vodstva stručnjaka i postoje određena vremena kada će oni voditi kroz svaku od izložba, a sve možeš vidjeti na njihovoj službenoj stranici.

6.Muzej policije
Jesi li uopće i znala da ovaj muzej postoji u Zagrebu? Možeš prošetati kroz njihove izložbe, ali i sudjelovati u fora radionicama poput radionice o tome kako prepoznati krivotvorene dokumente i novčanice te kako pronaći otisak prsta i identificirati osobu.

 

 

7.Hrvatski školski muzej
Na izložbi „Moje dječje dragocjenosti“ ćeš moći vidjeti uspomene djetinjstva i školovanja u 60-ima i 70-ima u Hrvatskoj.

8.Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER)
Totalno fora izložbe nalaze se i na FER-u. Tu ćeš moći vidjeti izložbu starih kalkulatora, računala te igraćih konzola, a bit će i radionica retro računalnih igara na kojoj će se moći te igrice i zaigrati.

9.Hrvatski prirodoslovni muzej
Ako ti se ne da baš ići nigdje po hladnoći, Hrvatski prirodoslovni muzej ima 3 virtualne izložbe kroz koje možeš prošetati iz svog kreveta. Nažalost, to je jedini način na koji će se ove godine taj muzej moći obići.

10.Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Vjerujemo da ni za ovaj muzej nisi čula i zato ti skrećemo pažnju na njega – jer je totalno kul! Imaju hrpetinu fora sadržaja, od izložbe kostura domaćih i divljih životinja do izložbe Mini Reptilomanija gdje će se posjetitelji moći i slikati s egzotičnim životinjama.

 

 

Još jedna dobra (i korisna) informacija za sve koji su iz Zagreba je da je ZET osigurao besplatan javni prijevoz – muzejski tramvaj i mini buseve. Voze na relaciji Muzej Mimara – Gornji grad te Mažuranićev trg – MSU. Tako da ako želiš posjetiti muzeje koji se nalaze u različitim dijelovima grada, to neće biti toliko neizvedivo.

noć muzeja 2023. kada je noć muzeja kada počinje kad se održava tko sve sudjeluje koje muzeje posjetiti prijedlozi muzeja preporuke muzeja za noć muzeja Zagreb

Još vijesti