Tipkanje po mobitelu uz kavu

Iz Candy Crush Sage, jedne od najpopularnijih i najskidanijih igrica na svijetu, proveli su jedno interesantno istraživanje o tome kako držite, odnosno dodirujete zaslon na svom mobitelu i kako je to povezano s vašom dobi.

Istraživanje je jasno pokazalo kako postoji velike razlike između generacija. Naime, starije generacije ili tzv. „boomeri“ skloni su skrolati po zaslonu kažiprstom, dok 80% generacije Z (odnosno onih koji su rođeni između 1997. i 2012.) najviše koriste palčeve za pregledavanje svojih pametnih telefona.

Prema rezultatima anketa, čak 73% baby boomera (onih koji su rođeni između 1946. i 1964.) listaju kažiprstom po telefonu. Čak 4 od 10 pripadnika generacije Z priznali su kako paze da ne koriste kažiprst prilikom korištenja mobitela, jer po društvenim mrežama ima memova, poput jednog s Reddita, u kojima se boomeri i svi stariji ljudi ismijavaju, baš zbog načina na koji drže mobitel i listaju po njemu.

Screenshot /reddit

Čak 41% milenijalaca je bilo spremno prestati koristiti kažiprst, također kako u društvu ne bi bilo prozvani „boomerima“ i kako ne bi postali predmetom ismijavanja, prenosi Daily Mail.

„Tehnološki napredak se događa brzo, što dovodi do velikih generacijskih razlika u tehnološkoj pismenosti“, objasnila je futurologinja Rhiannon Jones.

Generacija Z poznata je već po tome što ismijava neke trendove koje su povezane sa starijim generacijama. Tako su im primjerice na meti bili milenijalci zbog nošenja uskih traperica.

Razlike koje generacija Z uočava u odnosu na starije je to što su skloni slati obične poruke umjesto Whatsappa, uglavnom objavljuju i imaju samo Facebook te u svojoj kolekciji posjeduju selfie štapove.

 

generacija z i boomeri način držanja mobitela način skrolanja po mobitelu kažiprst ili palac skrolanje po mobitelu kažiprstom

Još vijesti