Začuđena djevojka

Pojam ljepote uistinu nije univerzalan. Ono što je lijepo u ovome dijelu svijeta, u nekim drugim državama, na potpuno drugoj strani kugle zemaljske je totalno ružno.

Znate kako kažu da je ljepota u oku promatrača, a nakon što vidite što sve u različitim dijelovima svijeta ide u pojam ljepote, više ćete vjerovati u tu staru narodnu izreku.

Donosimo vam najneobičnije beauty trendove iz različitih dijelova svijeta, zahvaljujući kojima ćete vidjeti čemu se sve cure podvrgavaju samo kako bi bile lijepe i kako bi bile u skladu s onim standardima ljepote koje im je društvo nametnulo.

1. Yaeba

I dok vi možda nosite aparatić kako bi vam ispravio zube koji gleda svaki u svoju stranu, u Japanu je priča potpuno drugačija. Ravni zubi kod nas spadaju u jedan od standarda ljepote, dok u Japanu postoji „yaeba“. U doslovnome prijevodu s japanskog bismo to preveli kao „dvostruki zub“, a znači da masa djevojaka nosi aparatiće kako bi im iskrivili zube. Interesantno je da se ovaj trend počeo širiti svijetom i da je već tražen u SAD-u kao „tooth crowding“.

@luckythebard #yaeba #japan #japanese #anime #asian #asia ♬ Up Beat (Married Life) - Kenyi

 

2. XXL obline

I dok djevojke ovdje kukaju ako nemaju tijelo poput vitkih manekenki s modnih pista, morate znati da bi se u nekim drugim dijelovima svijeta tijela žena poput Belle ili Gigi Hadid smatrale jednostavno ružnima. U afričkoj državi Mauritaniji samo je popunjena žena lijepa žena. Kod njih je u prošlosti bio običaj da djevojku hrane namirnicama s visokim udjelom masnoće kako bi bile što poželjnije udavače. Danas ta praksa nije toliko rasprostranjena, ali cure s izraženim i bujnim oblinama i dalje se smatraju top ljepoticama. Dok žene na jednom dijelu kugle zemaljske gladuju da bi bile lijepe, u Mauritaniji pak zbog ljepote pojedu i par zalogaja više.

 

@itsheidiwong I bet you didn’t know…😱‼️ Follow for more✅ #fyp #foryou #viral ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

 

3. Zavoj preko nosa

Da je napravila tzv. „nose job“, neće vam priznati niti jedna cura iz svijeta celebrityja. Prodavat će vam priču da se jednostavno drugačije šminka i konturira, mada ju fotografije od prije par godina totalno opovrgavaju. I dok operaciju nosa kod nas zataškavaju, u Iranu se recimo vole pohvaliti rinoplastikom. Generalno su plastične operacije u njihovoj kulturi simbol bogatstva i statusa pa oni koji su išli na plastičnu operaciju bilo nosa ili bilo kojeg drugog dijela lica, vrlo rado nose zavoje kako bi se svima pohvalili da su bili na operaciji. Još je bizarnije da neki mladi Iranci nose zavoje bezveze, a da na operaciji uopće nisu bili, jer žele na svoje vršnjake ostaviti dojam da su dovoljno hrabri i bogati da se podvrgnu takvome zahvatu.

 

 

4. Snjeguljice

Znate kako je Snjeguljica u bajci opisivana kao djevojka „bijela kao snijeg“. E pa mnoge žene u zemljama Dalekog istoka, Indije ili Afrike sa zavišću gledaju na bijelu put žena sa Zapada. Zato se okreću postupcima izbjeljivanja kože, a neke u tim procesima nastradaju, zato što koriste kemikalije koje štete koži. Nije li to ironija, dok se mi u ljeti pržimo u solarijima i na plažama za preplanuli ten, žene s nekih drugih dijelova svijeta bi sve dale da mogu biti blijede kao mi.

 

5. Tetovaže na licu

I dok se u našoj kulturi ljudi koji su tetovirani ponekad moraju nositi s predrasudama, maorska kultura obožava tetovaže. Oni smatraju izrazito lijepim i privlačnim tetovirati lice, a takvo tradicionalno tetoviranje koje je još poznato pod nazivom „Ta Moko“, može otkriti puno o pripadnosti plemenu i društvenom statusu osobe.

 

@whole.lot.of.native #greenscreen #maoripride #maoriculture #maoribeauty #maori #maoritiktok #newzealand #māoritiktok #māori #māoritok #nativemaori ♬ sonido original - @editsbybruno_

 

6. Boom-boom stražnjice

Ok, možemo definitivno reći kako je Kim Kardashian popularizirala i pokrenula eru velikih stražnjica. No u jednoj zemlji u ultimativni ideal ljepote spada upravo takva velika stražnjica, kakvu je nekada imala Kim, a kakvu više nema. Zbog toga je uobičajeno da se veliki broj Brazilki podvrgava estetskim zahvatima kojima dobivaju zaobljeniju, podignutiju i veću stražnjicu. Dapače, u njihovoj se zemlji svake godine održava i natjecanje ljepote za najbolju stražnjicu Brazila, poznatu pod nazivom „Miss Bum Bum“.

 

 

7. XXL grudi

I dok njihove južne susjede u Brazilu vole kod kirurga sređivati stražnjice, u Venezueli pak estetske klinike zarađuju novac na ženama koje se podvrgavaju operaciji povećanja grudi. Iako je životni standard nizak, tamo žene štede i nevjerojatno velik broj njih ide na takve vrste operacija s kojima si povećaju košaricu grudnjaka za par brojeva. 

8. Spojene obrve

Dok cure iz raznih dijelova svijeta trpe svakakve bolne radnje zbog savršenih obrva, u Tadžikistanu su guste i spojene obrve znak prirodne ljepote i one se nikako ne čupaju niti ne prorjeđuju. One pak djevojke koje nisu obdarene prirodno gustim obrvama, koriste lisnatu zelenu biljku usma, za koju vjeruju da potiče rast.

 

 

različiti beauty standardi bizarni standardi ljepote u svijetu što cure rade zbog ljepote

Još vijesti