0

Nismo sigurni treba li naglašavati važnost sposobnosti kritičkog mišljenja i rješavanja problemas obzorom da je to najvažnija vještina za preživljavanje u današnjem svijetu. Njezinu važnost naglasio je i stručnjak za obrazovanje Tony Wagner u svojoj knjizi 'The Global Achievement Gap', identificirajući sedam najbitnijih sposobnosti.

Podaci Svjetskog ekonomskog foruma dobiveni su na temelju istraživanja među poduzetnicima koji su očito jedinicom ocijenili stil podučavanja u našim školama jer se radi o frontalnom poučavanju koje se fokusira na memoriranje. Informacije radi, najviša moguća ocjena je bila sedam i dodjeljivana je onim obrazovnim sustavima koji potiču kreativno i individualno kritičko razmišljanja. To znači da su naši učenici potpuno nepripremljeni za izlazak na tržište rada.

via GIPHY


Ispod nas na ljestvici su samo Gvineja, Maroko, Haiti i Angola, a ispred nas su Srbija (na 64. mjestu), Slovenija (na 86. mjestu) i BiH (na 130. mjestu). Na prvom mjestu je SAD, a u stopu, sasvim očekivano, slijede Danska i Švicarska.
Hrvatski obrazovni sustav je ocijenjen ocjenom 2,3, a SAD sa 5,7. Cijelu ljestvicu možete vidjeti ovdje.

Vjerujemo da će ona poslužiti kao upozorenje Ministarstvu znanosti i obrazovanja i nadamo se da će 'škola za život' nešto promijeniti... Jer ova škola očito nije za život.

via GIPHY


Foto: skolazazivot.hr/Shutterstock/Giphy

M.Z.


Provjeri još...
Zar je to moguće?! Za seksualno zlostavljanje učenice u školi u Slavoniji domar NIJE dobio otkaz

WTF Čak i oni učenici koji ne idu na vjeronauk, moraju sudjelovati u vjerskim ritualima?!

Ne tuku samo učenici – za nasilje su prijavljene i dvije nastavnice koje su sustavno maltretirale učenike

škola za životkritičko mišljenjeistraživanjeSvjetski ekonomski forumrang lista

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.019
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!