Izaberimo društvene igre umjesto društvenih mreža

Budimo iskreni, velika većina nas većinu svog vremena provodi na društvenim mrežama. No, stižu praznici i slobodno vrijeme za razonodu pa kako bi bilo da društvene mreže zamijenimo s društvenim igrama?

Predloži svojoj ekipi druženje i okupite se kod nekog od vas. Organizirajte tzv. „večer društvenih igara“ i zabavite se uz neki od sljedećih prijedloga, koje vam donosimo u nastavku.

Država, grad, selo

Svakom igraču trebat će papir (najbolje A4 formata) i obična olovka. Na papiru ćete ispisati tablice, u kojima će biti kategorije poput države, grada, sela, planine, rijeke, biljke, životinje, automobila i slično tome što vam još padne na pamet. Na kraju jedan stupac mora ostati za rubriku „bodovi“. Jedan od igrača određuje slovo abecede i po tome treba upisivati pojmove u rubrike, koji počinju na zadano slovo abecede. Primjerice ako odaberete slovo „A“, u rubriku države upisujete državu koja počinje s tim slovom, npr. Australija, rijeka će biti Amazona, životinja će biti antilopa i slično. Onaj koji je prvi ispunio sve rubrike, vikne da je gotov pa kreće odbrojavanje od 20 sekundi, nakon čega svi moraju odložiti svoje olovke i prekinuti s igrom. Što se bodovanja tiče, ako dva ili više igrača imaju isti pojam, onda je to samo 5 bodova. Ako se samo jedan igrač dosjetio riječi na zadano slovo, onda je to 10 bodova, a ako samo jedan igrač ima popunjenu određenu rubriku i nitko drugi, onda će mu to donijeti 15 bodova.

Pogodi tko sam

Za ovu igru trebat će vam samoljepljivi blokić i olovka. Budite kreativni, napišite na te listiće slavne osobe, glumce, sportaše, pjevače ili influencere. Zalijepite nakon toga jedni drugima na čelo papiriće s ispisanim imenima tako da nitko ne zna tko je koga dobio. Onda slijedi postavljanje pitanja na koji prisutni mogu odgovoriti samo s „da“ ili „ne“. Primjerice, nekome na glavu zalijepite ime „Jenna Ortega“ i taj netko pita je li on žensko, vi mu odgovorite da jest. Onda ta osoba ima pravo postavljati još pitanja. Pobjednik je onaj koji prvi razotkrije tajni identitet.

Crni Petar

Ako ih i nemaš, te karte stvarno nisu skupe. Prvo morate dobro promiješati karte, podijeliti ih na jednake dijelove svim igračima, a zatim svaki od igrača spariva karte s istim oznakama u kutu pa te parove stavlja na stranu. Nakon toga slijedi izvlačenje karata između suigrača. Ako igrač dobije par kroz izvlačenje, odmah ga stavlja na stranu. Igra traje tako dugo dok jednom igraču ne ostane u ruci karta Crnog Petra koja nema svog para.

Pantomima

Riječ je o popularnoj igri pogađanja. Igrači se podijele u ekipe, u kojima jedan član oponaša neki pojam bez govora i zvukova, već samo gestikuliranjem, dok ostali članovi ekipe moraju pogoditi pojam u zadanome vremenu. Članovi ekipe mogu postavljati pitanja na koje glumac ili pantomimičar može neverbalno odgovarati.

Čovječe, ne ljuti se

To je društvena igra koju velika većina nas ima negdje kod kuće. Dakle, u setu za „Čovječe, ne ljuti se“, mora biti ploča za igru, najčešće 4 skupine igraćih figura i sa po četiri figure u svakoj skupini. Uključivanje figura u igru uvjetovano je bacanjem kockice s označenim točkama, a ključno je dobiti šesticu. Vjerujemo da pravila igre već imate u malom prstu pa znate da je uz malo sreće kod bacanja kocke, potrebna i vještina strategije.

Memory

Ovo je igra koncentracije i dobrog pamćenja pa ćete kroz ovu igru provjeriti tko među vama ima najbolju memoriju. Dobro promiješajte karte koje su posložene tako da su slike okrenute licem prema dolje. Svaka slika ima svoga para, samo ga treba pronaći. Vjerujemo da je dobra zabava zagarantirana, a usput ćete trenirati i malo svoje moždane vijuge.

Šah

To je drevna igra rasprostranjena po svim kontinentima, a koja je ujedno i najbolji sport za vježbanje našeg mozga. Kad igramo šah, ne samo da moramo razmišljati o svojoj strategiji, već predvidjeti i poteze protivnika. Provjerite tko je među vašom ekipom najbolji strateg.

Monopoly

Još jedna društvena igra koja je popularna diljem svijeta i koja bi se mogla oduljiti satima, a zahvaljujući kojoj ćete naslutiti tko ima smisla za poduzetništvo. U toj igri, kupuje se jeftino da bi se prodalo skupo. Igrači kupuju i prodaju nekretnine, te prikupljaju porez od protivničkih igrača koji stanu na njihovo polje.

 

kako provesti praznike ideja što raditi za praznike društvene igre umjesto društvenih mreža kako se zabaviti u slobodno vrijeme igranje društvenih igara društvene igre za ekipu društvene igre za tinejdžere

Još vijesti