Vožnja

Vjerujemo kako su autoškola i polaganje ispita bili izazov. Ako ste upravo položili – bravo za vas, no za mnoge mlade vozače stres ne nestaje nakon što steknete vozačku dozvolu.

Evo par savjeta kojih biste se kao mladi vozač trebali pridržavati i uz kojih će vožnja biti sigurnija i ugodnija.

1. Nemojte voziti pod utjecajem alkohola

To je prvo što ste čuli u autoškoli i zasigurno nešto što su vam roditelji tisuću puta ponovili i vjerojatno vam već ide van na uši. Vjerujemo da ste savjesni, ali isto tako ćete se već prije ili kasnije naći u društvu koje će vas nagovarati i uvjeravati da nema veze ako popijete koju čašicu ili dvije nečeg žestokog. Osim što riskirate policijsku kaznu, riskirate svoj i tuđi život. Budite realni, novi ste vozač, nemate rutinu vožnje niti iskustvo, refleksi i reakcije su vam usporeni čak i dok ste trijezni, a kamoli pod promilima. Nesreće se događaju u sekundi, a stupci crne kronike su nam često puni.

2. Kud god da idete-krećite malo ranije

Kud god da idemo, moramo stići u točno određeno vrijeme ili termin. Kako ste novi vozač, krenite barem 10 minuta ranije od onog kako biste uobičajeno. Ne znate kakvi uvjeti i situacije mogu biti na cesti. Možda će biti mjesta za parkiranje, ali samo za ono bočno – koje možda niste najbolje usavršili pa će vam to stvoriti nervozu. Mladi vozači u kombinaciji s žurbom, panikom i stresom zbog kašnjenja, jednostavno nisu najbolja kombinacija.

3. Za početak – birajte kraće rute

Vožnja je fizički i mentalni napor, tako da morate biti svjesni da kao mladi vozač ne ćete biti spremni za prevaljivanje velikih udaljenosti. Jednostavno će vam biti previše iscrpljujuće. Ako ste baš primorani voziti na veće udaljenosti, nemojte zaboraviti s vremena na vrijeme stati i malo se odmoriti.

4. Provjerite rute kojima se planirate kretati

Ako idete na neke lokacije na kojima do sada niste bili, što znači da ćete se naći na nepoznatim prometnicama i cestama, možete prije polaska na putovanje provjeriti Google Maps. Iako je satelitska navigacija odlična tijekom same vožnje, ako vas to čini opuštenijima – možete i prije samoga puta provjeriti rutu, odnosno provjeriti kako izgledaju neka raskršća, ulazi ili izlazi s autoceste.

5. Zaboravite na razgovore

Nemojte nikako u jednoj ruci držati volan, a u drugoj mobitel. Zaboravite i pričanje na razglas. Možda su vam u takvom slučaju ruke slobodne, ali dok pričate s drugom osobom, jednostavno niste koncentrirani na vožnju. Mladim vozačima u samim počecima treba maksimalan fokus.

6. Ne morate svojim prijateljima glumiti taksiste

Ok, vrlo vjerojatno je vaša ekipa oduševljena što ste položili i jedva čekaju da se provozaju s vama. Možda ćete vi njima htjeti dokazati koliko ste spretni za volanom, možda će oni vas zadirkivati i zbijati šale na vaš stil vožnje, a to sve u početnim trenucima dok još niste uhvatili rutinu, može sprječavati da se u potpunosti koncentrirate na vožnju.

7. Stišajte radio

Možda ste si složili već svoju omiljenu playlistu, ali glasna glazba može ozbiljno ometati vašu koncentraciju. Ako totalno poludite na neku pjesmu dok je čujete vani, ne ćete se moći fokusirati na cestu dok su vam decibeli navijeni na najjače u automobilu.

8. Vodite računa o svojem automobilu

Nemojte samo sjesti i voziti. Proučite prije funkcije koje postoje u unutrašnjosti vašeg automobila, npr. provjerite gdje su duga i kratka svjetla, gdje žmigavci i kako uključiti brisače. Morate znati provjeriti ulje u automobilu ili kako dodati tekućinu za stakla ili primjerice kako provjeriti tlak u gumama. Isto tako, vodite računa o redovitom servisu vašeg auta kod ovlaštenog automehaničara.

9. Ništa vas ne smije iznenaditi

U slučaju nesreće, kvarova ili drugih hitnih slučajeva, uvijek biste trebali imati sa sobom vozačku dozvolu, knjižicu vozila, dokumente o osiguranju i obaveznu dodatnu opremu. Bilo bi dobro da razmislite i o plaćanju godišnje članarine pa ako vam se negdje dogodi da vam je auto stao, možete zvati pomoć na cesti kako biste dobili potreban prijevoz vozila i otklon kvara.

10. Samo hrabro i samo odgovorno

Nitko nije postao savršeni vozač preko noći. Za sve je potrebno vremena, smirenosti, strpljenja i puno vozačke prakse.

 

savjeti za mlade vozače savjeti za vozače koji su tek položili položiti vozački ispit Mladi vozači kako preživjeti kao mladi vozač

Još vijesti