Slobodno vrijeme bez ekrana

Pomalo žalosna istina je da većina nas provodi puno vremena pred ekranima, bilo da su to pametni telefoni, računala ili televizori. U tome prednjače mladi, ali ni odrasli često nisu za primjer.

Istina od koje mnogi bježe je ta da je potrebno pružiti mozgu odmor od konstantne izloženosti ekranima i pronaći ravnotežu između online i offline svijeta. Nije nam u cilju soliti ti pamet, ovim ti savjetima želimo pomoći i skrenuti pažnju na kvalitetnije načine provođenja slobodnog vremena od pustog skrolanja. Na tebi je hoćeš li isprobati ili ćeš nastaviti po svom.

via GIPHY

 Kako postaviti granice?

Dok smo mlađi roditelji su ti koji postavljaju granice za nas. Takve granice koje za sobom vuku zabrane mogu biti užasno iritantne, no s odmakom vremena se često uspostavi da su korisne. Bitno je naučiti postavljati vlastite granice za vlastito dobro. Tako na primjer možeš sebi osmisliti strategiju za ograničavanje vremena provedenog na ekranu. Evo kako:

Postavi ciljeve
Definiraj jasne ciljeve koliko vremena želiš provoditi pred ekranima dnevno. Postavi realne i ostvarive ciljeve kako bi postupno smanjivala svoje loše navike.

Sladoled i šetnja Stvari koje možeš raditi kada imaš loš dan: 20 aktivnosti koje će te oraspoložiti

Ispuni si raspored
Stvori raspored aktivnosti koji uključuje vrijeme za školu/faks, druženje, tjelesnu aktivnost, kreativne aktivnosti i odmor. Planiranje raznolikog rasporeda može smanjiti potrebu za dugim periodima pred ekranima.

Koristi virtualne pomoćnike
Zvuči ironično, ali digitalni alati ti mogu pomoći da manje koristiš digitalne uređaje. Isprobaj aplikacije ili postavke uređaja koji pomažu pratiti i ograničavati vrijeme provedeno na ekranima. Postavljanje alarma ili upotreba aplikacija koje prate aktivnost može biti korisno.

Što raditi bez ekrana?

Pronađi ili održavaj hobi
Ako već imaš hobi, probaj ga češće prakticirati i tako smanji potrebu za buljenjem u ekran. Na taj ćeš način svoj hobi moći podići na višu razinu. Ako još nemaš hobi, probaj iskoristiti vrijeme na ekranu za pronalazak nekog. Inspiriraj se i isprobaj nekoliko različitih ideja dok ne pronađeš ono što te ispunjava. Čak i ako tvoj hobi uključuje korištenje ekrana, korisnije ćeš provesti vrijeme nego da besciljno skrolaš.

via GIPHY

Nauči kuhati (nešto novo)
Otkrij ili usavrši svoje vještine u kuhinji. Pripremi ukusne obroke ili slastice, istražujući različite recepte. Možeš pronaći zanimljive i jednostavne recepte na internetu i prepisati ih u svoju kuharicu. Također možeš zaviriti u maminu ili bakinu kuharicu i isprobati njihove genijalne recepte. To ne samo da će ti donijeti zadovoljstvo već će ti i poboljšati kulinarske vještine.

Hobiji Hobiji koji su trenutno u trendu više nego ikada: 8 popularnih načina za ubiti dosadu

Zasviraj, zapjevaj ili zapleši
Probudi svoju ljubav prema glazbi ili plesu. Nauči svirati instrument, pleši uz omiljene pjesme, zagrij glasnice i pokušaj obraditi neku pjesmu ili čak pokušaj stvarati vlastitu glazbu. Glazba je izvrstan način izražavanja emocija.

via GIPHY

Prepusti se prirodi
Probaj provoditi više vremena u prirodi. Planinarenje, kampiranje ili jednostavno šetnje prirodom pružit će ti osvježenje i mentalnu relaksaciju.

Isprobaj novi sport
Umjesto društvenim mrežama, bavi se sportskim aktivnostima. Bez obzira je li to vožnja bicikla, trčanje, skakanje ili neki timski sport, tjelesna aktivnost pruža mnoge zdravstvene benefite. Isprobaj s prijateljima neki novi sport, možda pronađete zajednički hobi.

via GIPHY

Čitaj knjigu
Uzmi knjigu koja te zanima i dopusti mašti da te odvede u drugi svijet. Čitanje ne samo da potiče tvoju kreativnost već i poboljšava tvoju koncentraciju.

Organiziraj svoj prostor
Organiziranje i čišćenje prostora u kojem često boraviš može poboljšati produktivnost, smanjiti stres i stvoriti ugodno okruženje. Možeš rasporediti tako da se svaki dan posvetiš organizaciji jednog dijela – ormara, makeup-a, ladica…

via GIPHY

 Druži se offline
Ako ti je najdraži oblik druženja s prijateljima sjedenje u kafiću, potakni ih da svi odložite mobitele i ne koristite ih tijekom druženja. Predloži im i neke nove ideje za druženje koje možda inače ne prakticirate – piknik u prirodi, društvene igre, odlazak na kreativne radionice, zajedničko kuhanje, odlazak u kazalište i slično.

Mogućnosti druženja i provođenja vremena bez ekrana su beskrajne. Potrebna je volja i malo kreativnosti. Na kraju krajeva, Internet je prepun ideja, baci se u istraživanje i zapiši svoju top listu aktivnosti koje ne zahtijevaju korištenje ekrana – nadamo se da smo te inspirirali za neke.
 

Slobodno Vrijeme Detox bez ekrana offline druženje ideje

Još vijesti