Novac na drveću

Ukoliko se osjećate pomalo izgubljeno kad netko spominje upravljanje novcem, ne brinite – niste jedini.

Ima puno starijih i puno odraslijih ljudi koji još uvijek nisu svladali osnove financijske pismenosti. No, ne ćete se ugledati na njih.

Neki zaključci i odnos prema novcu koji steknete u svojim tinejdžerskim godinama mogli bi imati itekako značajan utjecaj na vaše financije u budućnosti. Zato vam donosimo popis stvari koje bi bilo dobro da shvatite i usvojite još kao tinejdžer.

1. Novac ne pada s neba

Svaki puta kad se žalite na svoje roditelje zato što vam nisu mogli priuštiti najskuplji mobitel ili još jedan par tenisica, sjetite se da se za novac treba pošteno namučiti. Kako često puta ne možemo razumjeti ono što nam drugi govore, a dok i sami nismo to nešto iskusili, najbolje bi bilo da prihvatite kakav honorarni posao. Jedino kroz vlastiti rad i trud moći ćete shvatiti vrijednost novca.

2. Dobro je napraviti proračun i plan potrošnje

Nema veze kako ste ostvarili prihod, bilo da je to riječ o tjednom džeparcu koji dobivate od roditelja, donaciji od djeda ili bake ili pak honorarnom poslu, bitno je da si odredite svoje ciljeve i plan potrošnje. Neka 60% tog novca ode na vaše potrebe (poput npr. školskih obroka ili opreme za školu), 20% prihoda neka ide na ono što volite (normalno da ćete se počastiti nečim), a ostalih 20% spremite sa strane. Zašto je važno raditi proračun, zašto ne biste svih 50 eura koje ste dobili od djeda i bake odmah spiskali u prvoj trgovini odjećom? Zato što jednog dana kad odete na fakultet i osamostalite se, imat ćete upravo na raspolaganju određenu količinu novca s kojom ćete morati pokrivati sve svoje potrebe – od hrane, računa, stanarine, izlazaka i odjeće. Ako će vam kroz koju godinu budžet iznositi 600 eura, to ne znači da ćete svih 600 eura moći spiskati odjednom, jer biste u suprotnom ostatak mjeseca mogli gladovati.

3. Uvijek je dobro imati neku štednju sa strane

Ako već u svojoj tinejdžerskoj dobi krenete izdvajati novac u prasicu-kasicu, mogli biste razviti dobru naviku štednje. Da biste počeli štedjeti, postavite si neke kratkoročne ili dugoročne ciljeve, kako biste si sami mogli kupiti nešto što želite i o čemu sanjate. Počnite stavljati malo novca sa strane bilo da se radi o džeparcu, rođendanskome novcu ili o vlastitoj zaradi. Ta bi vam navika mogla koristiti kad jednog dana odrastete, jer vremena nisu uvijek bajna. Postoje periodi u životu u kojima ne možete ostvarivati redovite prihode, a upravo u takvim crnim danima možemo posegnuti za onim što smo uštedili kako bismo se spasili kraha.

4. Postoje razlika između želja i stvarnih potreba

Potrebe su prioritet, dok se želje uvijek mogu odgoditi. To ćete najbolje shvatiti ako se primjerice uključite u sastavljanje popisa za kupnju namirnica. Osnovna potreba je da u hladnjaku imamo namirnice za pripremanje obroka, a možda je naša želja da isprobamo kakva je to hrana u novootvorenom restoranu. Prvo moramo vidjeti da li u našem budžetu ima dovoljno novaca da kupimo namirnice za preživljavanje mjeseca, a onda ćemo vidjeti koliko nam ostaje za ispunjavanje naših želja, poput primjerice odlaska u restoran. 

5. Nisu sve bankovne kartice iste i s njima valja oprezno

One mogu biti istovremeno korisne, ali nas i navesti na prekomjernu potrošnju. Prilikom otvaranja računa u banci dobivamo na korištenje debitnu karticu koja se može koristiti za podizanje gotovine i za plaćanje proizvoda i usluga. Debitna se kartica razlikuje od kreditne po tome što je za njihovo korištenje nužno imati raspoloživa sredstva na bankovnom računu. Svako neodgovorno korištenje kreditnim karticama može biti opasno, jer se dugovi i troškovi kamata mogu brzo nagomilati ako ne naučite kontrolirati svoje trošenje. Ako se pak dugovi ne vraćaju, to može ugroziti financijsku sigurnost.

tinejdžeri i novac stvari koje tinejdžeri trebaju znati o novcu osnovne financije osnovne stvari o financijama za tinejdžere zašto je važna štednja zašto je važno imati plan potrošnje

Još vijesti