Prijateljice

Svake se godine 13.studenog slavi Svjetski dan dobrote! Dobrota je nešto čega nikada dosta i zato danas pogotovo napravi barem nekoliko dobrih djela. Ovakve su geste besplatne i male, a nekome će značiti jako puno.

Za napraviti neko dobro djelo ti ne trebaju ni novci ni puno vremena. Dovoljno je uzeti jedan mali trenutak u danu kada ćeš napraviti nešto lijepo za ljude oko sebe. Nekada će to biti za osobe u tvom životu, a nekada može biti i za potpuno neznance. Danas slavimo Svjetski dan dobrote i nema boljeg dana za krenuti s promjenom i pokušati raditi što više dobroga. Od širenja mržnje i zločestih komentara nitko neće profitirati. Raditi dobra djela nije uopće teško i to može svatko od nas. Donosimo ti 7 malih dobrih djela koja baš svi možemo raditi svakodnevno i trebali bi ih raditi što češće.

1.Ustajati u javnom prijevozu osobama koje su stare, trudnicama ili maloj dječici
Znamo da ti se ne da stajati nakon napornog dana. Svima nam je tako. Ipak, kada je u javnom prijevozu gužva i vidiš staru bakicu s puno stvari, trudnicu ili mamu s malim djetetom – digni im se. Pusti izgovore i samo napravi ovo malo dobro djelo. Njima će to puno pomoći i puno značiti, a ti ćeš preživjeti ako odstojiš jednu vožnju. Nemoj biti ona osoba koja se pravi luda i da ne vidi.

U javnom prijevozu Stvari koje nikada ne bi smjela raditi u javnom prijevozu: Ovih 10 ponašanja su nepristojna i ružna

2.Davati komplimente ili reći nekome nešto lijepo
Kada si zadnji put nekome dala kompliment ili općenito rekla nešto lijepo? Uvijek ćemo prije reći nešto ružno, neki trač ili kritiku, a zapravo bi trebalo biti suprotno. Reći nekome nešto lijepo te ne košta baš ništa, a toj će osobi uljepšati dan. Svima nam treba postati navika radije reći nešto lijepo nego ružno.

3.Pomoći nekome kada vidiš da se muči s nečim
U bilo kojoj situaciji, i svejedno koja je osoba u pitanju. Ako vidiš da se netko muči – bilo da radi nešto pogrešno, da izgleda izgubljeno ili da traži pomoć, nemoj samo okrenuti glavu. Budi ona osoba koja će pomoći. Potrošit ćeš na to minimalno vremena.

4.Pustiti na blagajnu ispred sebe nekoga tko ima stvar ili dvije
Ako imaš više stvari, a netko iza tebe ima jednu stvar ili vidiš mamu s malom bebom koja plače i nervozna je, pusti ih ispred sebe. Neće toliko zadržati red da ćeš izgubiti pola dana. Izgubit ćeš par minuta, ništa strašno, a napravit ćeš jedno malo dobro djelo.

5.Pridržati vrata nekome tko je iza tebe ili tko tek dolazi
Nemoj ih zalupiti osobi pred nosom. Čak i ako je ona susjeda s kojom ti se ne da pričati! Kada vidiš da netko ide, bilo da ide iza tebe ili dolazi iz suprotnog smjera, pridrži vrata. Svi znamo otvoriti vrata, ali lijepo je kada vidiš da ti ih je netko pridržao.

Prijateljice na kavi Mala škola bontona: Uobičajena pitanja koja su nepristojna i koja ne biste trebali postavljati

6.Ostaviti tramvajsku kartu koja još vrijedi da ju netko drugi može uzeti
Kada se voziš s javnim prijevozom i imaš kartu koja još vrijedi, ili ju ostavi kraj aparata da si netko drugi može uzeti ili ju samo daj na izlasku nekoj osobi koja ulazi. Tebi ionako više ne treba, a ako vrijedi i još samo 15 minuta, nekome bi mogla dobro doći.

7.Donirati staru odjeće ili igračke
Igračke s kojima se ne igraš više i nikad više nećeš ti samo stoje na tavanu i znamo da su ti drage, ali ne trebaju ti sve. Ostavi si par onih koje imaju sentimentalnu vrijednost, a ostale vidi gdje možeš donirati. Isto napravi s odjećom. Umjesto da samo baciš u smeće, ako je očuvano i nije uništeno, nekome bi to moglo dobro doći. Stvari koje su cijele i mogu se još koristiti uvijek doniraj onima kojima treba. Lako je danas uz pomoć interneta doći do informacija što i kako s njima.

svjetski dan dobrote Dobra djela lijepe geste svatko može napraviti trebamo raditi češće biti dobra biti bolja osoba uljepšati dan

Još vijesti