Frustracija

Sigurno ste već doživjeli ovu situaciju, da vam netko postavi pitanje koje je neprikladno, nepristojno ili ga se uopće ne tiče.

U tom se trenutku osjećate ljutito, uvrijeđeno ili posramljeno, a te emocije mogu utjecati na našu sposobnost reagiranja. Onda kažemo nešto što ne bismo trebali, što dopušta zlobniku koji gura nos tamo gdje mu nije mjesto, da nas kasnije ismijava.

Kako si više ne dopustiti ponavljanje takvih situacija? Kako izbjeći odgovaranje na pitanja na koja ne želite odgovoriti? Saznajmo u nastavku!

Pripremite se unaprijed

Ponekad znate da nećete moći izbjeći društvo ljudi s kojima već imate sličnih iskustava. Jednostavno pokušajte unaprijed pretpostaviti što bi vas takva osoba sve mogla pitati u razgovoru. Zamislite kako biste reagirali, pokušajte zamisliti da ste baš u takvom situaciji i razmislite što biste konkretnog odgovorili.

Pitajte ih zašto ih to zanima

Jedini način riješiti se neugodnih pitanja je odmah postaviti protupitanje: „zašto to želiš znati?“. To vam omogućava da saznate nešto više o razlozima zbog kojih vas neka osoba o nečem ispituje. Dok postavljate to pitanje, neka vam ton glasa bude smiren, jer povisivanjem tonova mogli biste zvučati iznervirano ili frustrirano.

Udarite protupitanjima

Umjesto da odgovorite na pitanje, možete vi postaviti toj osobi „a kako ti, a što s tobom?“, s čime ćete se vi pretvoriti u ispitivača i omesti svog sugovornika tako da se uopće neće niti sjećati da vas je nešto želio pitati.

Dajte odgovor koji nije vezan uz pitanje

Možda vas netko namjerno pita o nečemu gdje ste očito doživjeli neuspjeh. Na primjer, možda niste upali na fakultet koji ste ranije naveli kao prvi izbor. No, ne morate vi navoditi svoje neuspjehe, nego se koncentrirajte na uspjehe i na to što ste postigli. Dakle, na jasno i izravno pitanje vi ne morate davati izravan odgovor, nego krenete pričati o nečem što uopće nije bila tema. Tu ćete vještinu najbolje usvojiti ukoliko pogledate bilo koji intervju na relaciji novinar-političar. Novinar obično postavi konkretno pitanje, a političar onda krene odgovarati dugo i naširoko. Možda puno ispriča, ali nikad nije dao konkretan odgovor na postavljeno pitanje.

Odgovorite s humorom

Ako vam to situacija dopušta, možete i kroz šalu odgovoriti na pitanje, na primjer: „znatiželja je ubila mačku“. Ako je osoba koja vam je postavila neugodno pitanje, izrazito bezobrazna, slobodno joj odgovorite kroz osmijeh, da ne bi razumjela, čak i kad biste joj se potrudili objasniti.

Kad je postavljeno pitanje totalno neprikladno

Ako je pitanje totalno neprikladno i ako zadire u vašu intimu, nema smisla da se izmotavate ili pokušavate spasiti od takve osobe. Jednostavno je strogo i samouvjereno „spustite“ na njezino mjesto. Kažite joj kako se neke stvari nje ne tiču i kako postavlja totalno neprikladna pitanja osobne prirode. 

 

 

 

kako izbjeći neugodna pitanja kako odgovoriti na nezgodna pitanja guraju nos tamo gdje im nije mjesto

Još vijesti