Selfie time

Svi smo na društvenim mrežama i na njima provodimo puno vremena.

Beskrajno skrolamo po Instagramu, provjeravamo što ima na TikToku, pratimo što to rade influenceri, poznate osobe i provjeravamo sadržaj koji dijele naši poznanici.

Izloženi smo svakodnevno stotinama profila raznih ljudi, promatramo njihove životne stilove, modne odabire, nesvjesno usvajamo njihova mišljenja i stavove o životu.

Pa kad vidimo da je nešto u trendu i da to svi imaju ili rade, pod nekim famoznim hashtagom, naravno da i mi to isto želimo napraviti, kupiti ili imati.

Društvene mreže nedvojbeno imaju i pozitivnih strana, ali što je s onim negativnim? Što pretjerano konzumiranje društvenim mrežama može napraviti našem identitetu i osobnosti?

1. Mijenja se način na koji razmišljamo o sebi

Društvene mreže nameću ideju onoga što je lijepo i privlačno. Tinejdžeri su pak posebno osjetljivi na te utjecaje pa mogu biti nezadovoljni onim kako izgledaju. Primjerice, ako pratite neku slavnu osobu koja se podvrgnula raznim estetskim operacijama, možete sami početi biti nezadovoljni jer npr. nemate mali nosić, pune usne i napuhane obraze. No to su samo trendovi, trendovi dolaze i prolaze. Koliko god da zvučalo kao klišej, ali ljepota stvarno dolazi u raznim oblicima i veličinama i ne morate izgledati kao drugi da biste bili lijepi.

2. Postajemo nezadovoljni vlastitim životom

Ljudi na društvenim mrežama dijele svoje uspjehe, postignuća i generalno lijepe stvari. Podijelit će ono s čim se mogu pohvaliti, a ne ono čega se srame. Da ne govorimo da mnoge fotke prije objave na mrežama često prolaze kroz razne filtere. Sve mi to znamo, ali to ne umanjuje onaj osjećaj zavisti dok vidite prijateljevu objavu kako uživa na skijanju ili prijateljičinu objavu dok ispija koktele na tropskoj plaži. Naravno da se možete pitati zašto vi ne možete „furati takav lifestyle“?

3. Gubimo socijalno-emotivnu povezanost

Smanjili su se stvarni razgovori licem u lice. Čak i kad ekipa ode na kavu, umjesto da pričaju ko ljudi, sjede za stolom i svatko bulji u svoj mobitel i provjerava društvene mreže. Gdje su tu prijateljstvo, druženje, zabava i razgovor u četiri oka, u onom tradicionalnom poimanju? Tužno je da dajemo prioritet društvenim mrežama, onda kad imamo priliku za zabavne interakcije u stvarnom svijetu.

4. Postajemo usamljeni

Društvene mreže su osmišljene kako bi povezale ljude, kako bi lakše dijelili misli, ideje i osjećaje. No, pretjerana upotreba zapravo ima totalno suprotni efekt te može povećati osjećaj usamljenosti. Lajkovi i srčeka u komentarima ne znači da će te osobe biti stvarno tu, onda kada ih trebamo. Naime, ništa ne može zamijeniti kontakt licem u lice. Stoga, uvijek treba dati prednost interakciji i kontaktima uživo.

5. Postajemo previše zaokupljeni sobom i sadržajem koji ćemo plasirati na mreže

Dijeljenje beskonačnih selfija, dijeljenje svake minute života na storyjima, može stvoriti nezdravu usredotočenost na sebe i udaljiti vas od veza u stvarnom životu. Primjerice, ako se dogovorite s prijateljicama za izlazak van, imate li potrebu podijeliti tu večer na desetke raznih fotki i videova kako bi pokazali drugima da vam je lijepo, maltretirate li te cure oko sebe s zahtjevima za fotkanjem i savršenom slikom? Uživajte u životu i nemojte sve ono što radite, raditi samo zbog objave na društvenim mrežama.

6. Gubimo vlastiti identitet

Jesmo li kupile neki odjevni predmet samo zato što je u trendu, ali se zapravo u njemu nikako ne osjećamo? Ok, svi mi kopiramo i oponašamo nekoga ili nešto, jer konformizam je duboko usađen u ljudsku psihu. Ponekad jednostavno prilagodimo svoje ponašanje u skladu s ponašanjem grupe kako bi nas drugi prihvatili. Grupe pak slijede trendove koje diktiraju društvene mreže. I što se često puta dogodi? Dok pokušavamo slijediti te trendove, gubimo svoj identitet i postajemo replike, slični jedni drugima. Morate se pitati tko ste vi, što volite, a što ne. Nemojte upasti u zamku i u slijeđenju trendova izgubiti svoj karakter i svoje ja.

negativne strane društvenih mreža utjecaj društvenih mreža na osobnost nezadovoljni životom zbog društvenih mreža nezodovoljni izgledom zbog društvenih mreža trendovi na mrežama

Još vijesti