Fotograf

Mnogima je muka i od same pomisli na fotkanje za osobne dokumente.

Nije to kao kad radimo selfie za društvene mreže pa se možemo namjestiti tako da pokažemo svoju odjevnu kombinaciju i generalno sebe u najboljem izdanju. U ovom slučaju dođete fotografu, on vas namjesti u studiju, okine dvije-tri fotke pa što ispadne-ispadne.

Kako vam se više ne bi događalo da se sramite svojih osobnih dokumenata i da na fotkama ispadnete najbolje moguće, a ne smiješno ili čudno, donosimo vam mali dress code i trikove zbog kojih će fotka biti ljepša.

1. Izbjegavajte nošenje bijele odjeće

Podloga za fotografiranje je bijela, stoga ako obučete majicu ili košulju bijele boje, to bi moglo izgledati poprilično čudno na fotki. Baš zbog bijele pozadine, najidealnije bi bilo da za potrebe fotografiranja obučete odjevni predmet neke tamnije nijanse.

2. Pokušajte odabrati nešto klasično

Kako dokumenti traju po par godina, npr. vozačke dozvole se izdaju s rokom važenja od 10 godina, izbjegavajte sve one odjevne predmete ili modne dodatke koji su trenutačno nevjerojatno trendi. Moda, kao i trendovi se vrlo brzo mijenjaju pa je u ovom slučaju sigurnije igrati na kartu klasike. Primjerice, možda su u ovom trenutku izrazito popularne slip haljine s tankim bretelama, ali ne znamo koliko za dugo će to biti tako. Sigurnije je odabrati neku klasičnu majicu, džemper ili košulju koji će jednako biti u modi sada, kao i za par godina.

3. Što s nakitom?

Sasvim je uredu na fotografiji za osobne dokumente nositi nakit, samo neka to budu klasični komadi, poput npr. jednostavne ogrlice ili jednostavnih naušnica. Primjerice, u ovom su trenu izrazito popularne choker ogrlice pa ako je odaberete nositi prilikom fotkanja, moglo bi vam biti žao za godinu ili dvije da na fotki imate nešto što je totalno out.

4. A smijem li imati dekolte?

Ako baš želite - možete imati i duboki dekolte, ali kao što znate, fotke za osobne dokumente su izrezane tako da vam se vidi samo gornji dio ramena, ali ne i ono što ste dekolteom željeli naglasiti. Ono što bi trebalo izbjegavati su majice s otvorenim ramenima, majice s dubokim lađa izrezom ili topovi bez bretela. Jednostavno, ako imate odjevni predmet u kojem su ramena gola, na fotki će djelovati kao da ste na fotografiranje došli baš takvi – goli.

 

 

fotografiranje sa osobne dokumente dress code za fotke za osobnu kako se obući za fotografiranje

Još vijesti