Scena iz filma

Iako to baš nije nešto što bismo trebali prakticirati, ali kome se barem jednom u životu nije dogodilo da popije koju čašicu više i da sutradan ne može nikud.

Ako ste se već našli u situaciji i dan poslije tuluma osjećate glavobolju, slabost, drhtavicu i umor, znači da vas udara mamurluk.

Organizam je izgubio vitamine, minerale i smanjila vam se razina glukoze. Pogledajmo stoga s kojim ćete se sve metodama ćete se lakše „vratiti u život“.

1. Voda

Neka terapija vodom bude iznutra i izvana. Alkohol vam je dehidrirao tijelo pa je logično da morate nadomjestiti tekućinu i popiti barem čašu vode. Također, nema ničeg boljeg od odlaska pod tuš. Malo dulje tuširanje pomoći će u opuštanju mišića i umanjivanju boli.

2. Lagani doručak

Kako vam je šećer u krvi zasigurno pao, morate ga nadomjestiti. Zaboravite kavu i kofein (od toga vam može biti samo gore), nego lijepo uzmite krišku kruha ili dvopek i gore namažite med. Ako nemate meda, slobodno pojedite i koju bananu da si malo podignete šećer. One će nadoknaditi i izgubljeni kalij iz organizma, ključni mineral kojeg ste iscrpili zbog prekomjernog opijanja.

3. Rasol i sok od kupusa

Kupus je namirnica koja je relativno dostupna svima i ima je tijekom cijele godine. Sve što će vam biti potrebno je da sitno narežete kupus i posolite ga. Morat ćete malo pričekati dok osoljen kupus ne pusti sok. Takav sok možete pomiješati i s par kapi limuna. No, možda ste i sretnik koji ima kod kuće bačvu s domaćim kiselim kupusom ili imate koga poslati u trgovinu baš po sok od kiselog kupusa.

4. Čaj od mente, đumbira, komorača ili kamilice

Čaj od mente ili đumbira bit će super za smirenje želučanih tegoba ili nagona za povraćanjem. Komorač i kamilica također su poznati po umirujućem učinku na organizam.

5. Dobra stara juha

Okrijepite svoj organizam s običnom bistrom juhicom od piletine ili goveđih kostiju, kojima ćete nadoknaditi elektrolite. No, postoji još jedan narodni lijek koji su koristili naši stari dok su se našli u istoj situaciji. Možda ste čuli za tzv. „ajnpren“ ili „prežganu juhu“. Kako se točno priprema, pogledajte OVDJE. Ako ju već niste u stanju sami pripremiti, zamolite nekog od ukućana da bude ljubazan i uskoči. 

6. Tekućina iz kiselih krastavaca

Ne zvuči baš sjajno - piti iz staklenke tekućinu u kojoj si bili krastavci, ali dok nam je loše, popili bismo bilo što. Tekućinu od kiselih krastavaca vole u Rusiji, gdje se ispija uz votku i u Meksiku gdje se kombinira s tekilom.

7. Napravite zeleni sok

Ako imate sokovnik, ubacite vode i malo limuna, uz kriške špinata, blitve i pokoju krišku jabuke. S ovime ćete dobiti sve hranjive tvari koje liječe mamurluk: sumpor, vitamin C i folnu kiselinu.

 

lijekovi protiv mamurluka što liječi mamurluk kako se oporaviti nakon pijanstva nakon partijanja lijekovi nakon partijanja što popiti da prestane mamurluk

Još vijesti