Pisanje zadaće

Ušli smo u novu školsku godinu pa su se već tako počele prikupljati i prve zadaće. No, brzo vam može dosaditi satima raditi zadaću u potpunoj tišini. Zapravo, to može postati i vrlo neugodno.

Postoji ipak način kako da riješite ovaj problem. Dokazano je kako je odabir prave glazbe vrlo učinkovita metoda za održavanje koncentracije i povećanje produktivnosti.

Iako svi imaju neki omiljeni glazbeni žanr, određene vrste glazbe imaju moć povećanja koncentracije u odnosu na neke druge. Pa činjenica je da nećete baš pisati zadaću, dok vam u pozadini trešti glazba koja se subotama vrti u noćnim klubovima i uz koju se razbijaju čaše.

Pa koja je to vrsta glazbe koja vam može pomoći da ostanete koncentriraniji i produktivni dok ispunjavate školske obveze?

Klasična glazba

Vjerojatno ste već to negdje čuli, kako klasična glazba djeluje blagotvorno na ljudski um. Riječ je o teoriji nazvanoj „Mozartov efekt“, prema kojoj ovaj žanr glazbe može poboljšati aktivnosti mozga. Studija provedena davne 1993. godine na jednom kalifornijskom sveučilištu, pokazala je kako su studenti koji su slušali Mozarta, imali poboljšanu memoriju i povećanu koncentraciju.

Glazba iz video igara

Možda će vas pomalo iznenaditi, ali glazba iz videoigrica jedna je od najbolje muzike za pisanje domaćih zadaća. Prema istraživanja Akademije Orion, glazba iz videoigara držat će vas zaokupljenima i usredotočenima. Ta je glazba relativno jednolična te vas sprječava da vam pažnju odvuku iznenadna povećanja glasnoće. Budući da je ta glazba i općenito brza, vaš će mozak neprestano biti angažiran na zadatke koji su pred vama.

 

Zvukovi prirode

Dokazano je da zvukovi prirode opuštaju nas živčani sustav. Pokušajte si pustiti zvukove mora, oceanskih valova ili pak cvrkut ptica ili šum krošnji. Istraživači s Politehničkog instituta Rensselaer u svom su istraživanju potvrdili kako su ispitanici bili produktivniji i kako su imali pozitivnije osjećaje kada su im u pozadini bili puštani neki zvukovi prirode, dok su oni bili koncentrirani na svoje zadatke.

Jazz

Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins radili su magnetsku rezonancu kako bi zabilježili učinke slušanja jazza na ljudski mozak. Došli su do zaključka kako slušanjem jazza postajemo kreativniji. Pa idući puta kad budete pisali domaću zadaću, neka vam u pozadini tiho svira jazz. Možda vam baš na pamet padnu neka brza i efikasna rješenja, s kojima će pisanje zadaće biti čim prije gotovo.

 

najbolja glazba za pisanje zadaće najbolja glazba za učenje najbolja glazba za koncentraciju najbolja glazba za fokusiranje Mozartov efekt kako bolje učiti

Još vijesti