Stres zbog učenja

Možda ne učite pa se nemate niti čemu čuditi ako vam ocjene nisu bajne. No, najgore je ako znate da ste se potrudili, a svejedno vam rezultati na testovima i ispitima ispadaju nikakvi.

Jednom je Einstein rekao kako je definicija ludila raditi istu stvar opet i opet, a očekivati drugačiji rezultat. Radite li i vi isto? Učite li uporno na načine koji su neučinkoviti?

Možda vas nikad nitko nije naučio kako učiti, stoga ćemo vam skrenuti pozornost na neke greške koje puno učenika radi, a zbog kojih su već postali tjeskobni kad im se samo spomene tema pripreme za ispite.

1. Prokrastinacija

Možda ste kampanjac i učite u zadnji čas. To maratonsko učenje 24 sata prije testa može biti itekako stresno i iscrpljujuće. Vašem je mozgu potrebno vrijeme za odmor kako bi obradio informacije, stoga ne možete očekivati vrhunske rezultate ako se pripremate za ispit 5 do 12.

2. Nekoncentriranost

Možda s učenjem krenete na vrijeme. Možda sjedite za svojim radnim stolom i prolazite gradivo ili vježbate matematiku, čak i dva tjedna prije najavljene provjere znanja. No, pored knjige vam je i mobitel pa se čujete s frendicama, slušate preglasnu glazbu ili možda paralelno gledate omiljenu seriju. Ubuduće, uklonite sve one smetnje sa strane zbog kojih se ne možete fokusirati.

3. Nemate plan

Profesori najavljuju i daju vam neke datume kad će biti testovi. Čim dobijete neke informacije, uzmite kalendar i napravite plan. Smislite što ćete kada učiti i možete li se riješiti nečeg prije. Primjerice, ako se možete javiti za odgovaranje gradiva iz jednog predmeta, naučite i javite se, kako biste eliminirali mogućnost da u jednom tjednu imate više usmenih i pismenih ispita. Isto si tako rasporedite pametno lektire, izradu prezentacija i ostalih projekata, kako ne biste morali sve odrađivati u zadnji čas. 

4. Više puta utvrđujete već poznate informacije

Većina učenika osjeća se ugodno dok ponavlja informacije i činjenice koje već znaju. Naravno da se ponekad osjećamo tjeskobno ili nervozno dok pokušavamo usvojiti nove pojmove pa vraćanje na ono gradivo koje nam ide i koje smo već usvojili, umiruju um. No, to je gubljenje vremena i toliko je pogrešno, jer možda ste baš takve sreće da na testu uopće neće biti upravo tog dijela gradiva u kojeg ste toliko sigurni i kojeg ponavljate kao papiga.

5. Sramite se tražiti pomoć

Ako ne razumijete gradivo, pitajte profesora. Oni su tu da vam pomognu. Postavljanje pitanja vašem učitelju pomoći će vam da shvatite brže i lakše nego što biste to mogli sami. Ako se pak toliko sramite tražiti pomoć od njih, pokušajte s prijateljima, starijom braćom i sestrama ili roditeljima (koji vam možda neće znati sami pomoći, ali će vam eventualno predložiti privatne instrukcije).

6. Ne pripremate se za onaj način na koji će biti testirano vaše znanje

Ako vaš ispit uključuje pisanje eseja ili objašnjavanje konteksta i uzročno-posljedičnih događanja, štrebanje ključnih definicija na pamet jednostavno nije učinkoviti način učenja. Ako znate da profesor u ispitu neće tražiti samo definiciju osnovnih pojmova, već i više od toga, pripremite se kod kuće i za takva pitanja i razmišljajte kakve biste odgovore mogli ponuditi.

7. Koristite samo jednu metodu učenja

Mnogi učenici jednostavno iznova i iznova čitaju bilješke s nastave, nadajući se da će im se nešto urezati u pamćenje. Ako ste proveli sate i sate na taj način i vidite da vam takav tip učenja ne odgovara, zašto ne pokušate s nečim drugim? Uostalom, bubanje gradiva na pamet nije nikome donijelo ništa dobro. Svaki mozak drugačije funkcionira i pohranjuje informacije, stoga biste mogli isprobati i neke druge tehnike učenja pa vidjeti koja vam najbolje odgovara. Pretvarajte se da ste učitelj i pokušajte osmisliti i odgovoriti na pitanja, pokušajte s mentalnim mapama ili ako bolje učite u paru, pokušajte si pronaći partnera za učenje. 

8. Stav

Ako ste sami sebe uvjerili kako ste nesposobni i kako vi to jednostavno ne možete, onda će vam se to proročanstvo ispuniti. Ovakav negativan način razmišljanja vas jednostavno ometa. Znajte da možete postati dobri u bilo kojem od predmeta, samo ako uložite trud te ako promišljate efikasno i učinkovito. 

pogreške kod učenja greške koje učenici rade kad uče neefikasno učenje kako efikasno učiti kako učiti brzo i lako učenje škola i učenje pogrešne metode učenja

Još vijesti