Pisanje ispita

Iako trebaš biti sigurna u sebe, nemoj biti toliko sigurna u sebe da ne budeš oprezna. Polaganje mature uključuje različita pravila koja možeš previdjeti i dovesti se u nezgodnu situaciju.

Oni koji žele upisati određeni fakultet i imaju jednu opciju koju baš jako jako žele – ne bi se trebali zezati i prepustiti stvari slučaju na državnoj maturi. Ako zezneš ljetni ispitni rok i moraš ići polagati na jesenski to bi moglo značiti i da ćeš ostati bez mjesta na fakultetu koji želiš upisati. Nije kraj svijeta, ali nije ni najbolja situacija. Pogotovo kada je ovo tako lako izbjeći! Na državnoj maturi možeš sasvim slučajno napraviti neke glupe greške koje će te stajati prolaska ovog ispita. Izdvajamo ti njih nekoliko koje pogotovo trebaš imati u vidu jer bi bilo skroz glup da na ovim stvarima zezneš i moraš ići polagati opet ili ostaneš bez vrijednih bodova.

1.Zaspala si i zakasnila si
"Zaspala sam" nije izgovor koji je prihvatljiv na državnoj maturi. Ukoliko zakasniš malo, možeš ući naknadno na pisanje ispita, ali si ostala bez dijela vremena, što te može koštati. Ako pak zakasniš prilično i to bez dobrog razloga, nažalost, prokockala si svoju priliku za pisanjem tog ispita u ljetnom roku. Stavi nekoliko alarma i reci nekome da te probudi.

2.Prepisuješ sa šalabahtera
Nemoj misliti da si ti pro i da te nitko neće vidjeti. Na ispitima iz mature vas nema toliko puno u jednom razredu i profe će lako vidjeti ako se netko počne ponašati čudno. Ne isplati se riskirati. Zaboravi pisanje šalabahtera na bocu vode, na ruku ili bilo gdje drugdje, bolje je tako za tebe.

3.Donesla si kalkulator koji nije odobren
Na maturi ne možeš doći s bilo kojim kalkulatorom. Pogledaj možeš li uzeti onaj koji koristiš jer ne bi bilo zgodno da ostaneš bez njega dok se piše matematika.

4.Misliš da ćeš moći prepisati s pametnog sata
Jednako kako su zabranjeni mobiteli, tako su zabranjeni i pametni satovi. Možda će te tražiti da ga skineš, ali ako ti i ostane na ruci, bit će profesorima čudno ako stalno gledaš u njega. Prepisivanje s njega se može činiti kao dobra ideja, ali svako sumnjivo ponašanje bit će otkriveno pa tako i ovo.

5.Slučajno si napisala nešto uvredljivo
Nemoj biti gruba i pametno biraj riječi. Na državnoj se maturi ne tolerira nikakav oblik diskriminacije pa ako i imaš neka drugačija razmišljanja koja su pomalo uvredljiva, nemoj ih staviti na papir. Sigurno možeš procijeniti je li neko tvoje razmišljanje uvredljivo prema bilo kojoj društvenoj skupini.

6.Nisi okrenula list i tako nisi vidjela cijeli niz zadataka
Nemoj zaboraviti okretati listove i provjeriti je li se koji list zalijepio za prethodni. Dobro sve pregledaj jer bi bila šteta da izgubiš bodove jer nisi vidjela nekoliko zadataka.

7.Mijenjala si odgovor, ali to nisi pravilno naznačila
Kada mijenjaš odgovore pazi kako to radiš da ne bi povjerenstvo priliko ispravljanja imalo problema s dešifriranjem koji si zapravo odabrala. Pogledaj unaprijed kako se pravilno treba označiti ako mijenjaš odgovor.

8.Previše si vremena potrošila na razmišljanje o jednom pitanju
Bit će pitanja koja nećeš znati ili na koja se nećeš moći sjetiti odgovora. Ne očajavaj i nemoj predugo stajati na tom pitanju. Ne znaš? Okej, idi dalje, vratit ćeš se na to. Ako potrošiš previše vremena na jednom pitanju, mogla bi imati strku s vremenom za ostatak. Prvo riješi sve što znaš, a onda ostatak vremena uzmi za razmišljanje kada si si osigurala već što više točnih odgovora i bodova.

Državna Matura glupe greške napraviti na državnoj maturi koštati bodova što ne raditi na državnoj maturi upute za državnu maturu pisanje državne mature

Još vijesti