Svađa mame i kćeri

Svi oni koji su danas odrasli, isto su nekad bili djeca i tinejdžeri. No, prolaskom vremena, velika većina njih zaboravi na to što ih je mučilo u njihovim mladim danima i s kojim su se problemima susretali.

Dapače, od mnogih možete čuti kako idealiziraju svoje srednjoškolske dane, kad su imali 16 ili 17 godina i pričaju kako je tada sve bilo ljepše. „Da su meni tvoje godine“ ili „Nemaš pojma kako ti je lijepo, vidjet ćeš ti kad odrasteš“, rečenice su koje svaki tinejdžer čuje prije ili kasnije, bilo od roditelja, dobronamjernih teta, starijih susjeda ili već bilo koje odrasle osobe.

Ok, nije lako biti odrastao, ali definitivno nije lako biti niti tinejdžer. Zato ćete na našoj listi pronaći nekoliko problema i izazova s kojima se tinejdžeri susreću, a koje odrasli podcjenjuju.

1. Školski problemi

Mnogi odrasli ne mogu razumjeti vaš trud oko ocjena i onaj osjećaj „burn outa“. Provedete pola svog dana u školi, a kasnije kod kuće nastojite napraviti sve zadaće, prezentacije i naučiti gradivo za ispit. Trudite se krvnički kako biste čim više naučili i jednog dana mogli upisati faks, a odrasli vam govore kako ova škola u kojoj ste sada nije ništa i da ćete vidjeti vi tek kasnije kad vam stigne ona prava životna škola. Time na neki način podcjenjuju težinu svega onoga što prolazite tijekom svog obrazovanja. Ako pak niste među onima koji se trude u školi, onda vas pak proglašavaju lijenima, a možda ne shvaćaju da vas vaša srednja ne zanima, da niste motivirani ili da možda imate kakve druge probleme. 

2. Tjeskobnost i anksiozna stanja

Nije im jasno, što bi vas u životu moglo mučiti. Imate krov nad glavom, oni vam sve plaćaju, odijevaju vas i hrane pa kakve biste vi probleme mogli imati? Možda će vas podsjetiti kako u njihovo vrijeme nije postojalo tih modernih bolesti niti depresije i kako ste vi pripadnici generacije pekmezaste i preosjetljive djece. Ako pak burno reagirate, reći će da je to zbog vaših hormona koji divljaju. No, problemi s kojima se nose tinejdžeri pogodili bi i odrasle, vaš uspjeh u školi ekvivalent je njihovom uspjehu na poslu. Kako bi se oni osjećali da se trude i da svejedno ne uspiju na svom radnom mjestu. Isto bi ih tako pogodilo da ih bliska osoba izda, kao što je možda vas prijatelj ili da su meta nečijeg ismijavanja i ogovaranja.

3. Društvene mreže

Odrasli ne razumiju tinejdžere zašto tako puno vremena provode na društvenim mrežama. Dapače, postoji mit da su Instagram i TikTok uništili generaciju Z. Za početak, samo postojanje društvenih mreža je promijenilo cijelu civilizaciju, a ne samo tinejdžere. Kako tinejdžeri imaju puno pitanja o životu, s kojima im nije ugodno razgovarati s odraslima, naravno da pitanja traže na internetu i na društvenim mrežama. Ok, možda ste na Snapchatu da vidite frendove s kojima se nemate kad naći, ali društvene mreže i mobitel generalno koristite za mnoge druge stvari, kako biste napisali esej, kako biste lakše shvatili zadatke iz matematike ili u konačnici, kako biste se informirali o aktualnim događanjima u svijetu, baš kao i svaka odrasla osoba. No, s obzirom da ne razumiju baš svi odrasli koncept društvenih mreža, isto tako nisu svjesni da tamo možete biti izloženi internetskom nasilju i izrugivanju i koliko to može utjecati na (ne)kvalitetu vašeg života.

4. Opsjednutost težinom ili izgledom

I dok odrasli imaju već izgrađen identitet, stav i samopouzdanje (iako ne nužno svi), ne mogu razumjeti zašto se žalite ako ste predebeli ili premršavi ili ako, prema vašim pričama, imate npr. pretanke usne ili krive uši. Ok, odrasli znaju da sve ono savršenstvo koje vide na internetu nije stvarno i tu mogu biti mudriji i kritičniji od tinejdžera. No, možda su i sami zaboravili kako djeca mogu biti okrutna i kako su cure i dečki s premalom ili prekomjernom tjelesnom težinom meta ismijavanja nasilnika, zato jer se ne uklapaju u nametnute ideale ljepote. Da ne govorimo da mogu biti predmet ismijavanja ako im društvo pronađe neku tjelesnu specifičnost, poput npr. krivih zuba ili kukastog nosa. Ismijavanje utječe na samopouzdanje i u konačnici, možete stvoriti krivu sliku o sebi samima. 

5. Vršnjački pritisak

Vršnjački pritisak je nešto što je postojalo među svim generacijama. Uvijek su se tinejdžeri voljeli dokazivati jedan pred drugim, izvodeći svakakve glupe poduhvate. Da pitate bake i djedove što su sve doživjeli s vašim roditeljima, zasigurno će vam to potvrditi. Da, tinejdžeri se ponekad alkoholiziraju do besvijesti, koriste nedopuštena sredstva ili rade slične gluposti, ali samo kako ne bi ispali kukavice pred svojom ekipom. No, vršnjački pritisak danas je još gori nego što je bio pred npr. 20-ak godina. Danas postoje društvene mreže, sve vrlo brzo postane viralno i sve se lakše sazna, a dijeljenje nekih fotografija, može imati ružne posljedice. Odrasli često ne razumiju problem vršnjačkog pritiska i reći će vam kako ste slabi ili glupi ili kako ne morate biti kao vaši frendovi iz školei, no onda su i sami teški konformisti te rade puno toga u svijetu odraslih baš kao i drugi, samo kako ne bi bili drugačiji.

 

problemi tinejdžera koje odrasli ne razumiju koje probleme odrasli ne razumiju jaz između odraslih i generacije z što boomeri ne razumiju

Još vijesti