Fejk prijateljstva

Imate tu jednu prijateljicu u životu, s kojom provodite dosta vremena, ali često puta imate neki čudan osjećaj vezano uz nju.

Možda su vas neki upozorili na nju, možda ste i same već doživjele neugodna iskustva, ali ste svejedno u dobrim odnosima (to barem vi mislite). Je li ona vuk u janjećoj koži? Radi li vam potajno iza leđa?

Postoje neke manipulativne taktike i tipična ponašanja koja odaju da osoba koju smatrate prijateljicom to zapravo nije.

Pobrojat ćemo redom sve ono po čemu možete prepoznati da vam se u život uvukla osoba koja vam ne želi dobro i koju bi bilo najbolje držati na distanci.

1. Više ste je puta uhvatili u laži

Shvatili ste da joj priče nemaju dosljednosti ili ste shvatili da vam je duže vrijeme ili godinama lagala o nečemu, bez ikakvog racionalnog objašnjenja ili razloga. Samo jedno ćemo vam reći: u pravim prijateljskim odnosima nema mjesta lažima ili neistinama.

2. Shvatile ste da vas je ogovarala iza leđa

Ta je informacija došla do vas: da vas je vaša prijateljica ismijavala ili pogrdno komentirala u nekom društvu. Naravno, kad ste je pitali, ona je sve zanijekala. Pravi prijatelj neće biti grub, ali će reći u facu ono što misli, čak i ako je to pomalo bolno za vas. No, nikako i nikada vam neće govoriti iza leđa.

3. Njezini postupci odražavaju zavist i ljubomoru

Govori da vas obožava, ali kad stvarno volimo neke ljude, onda se i veselimo njihovoj sreći. Ako joj se pohvalite nekim uspjehom, ona će umanjiti vrijednost vašeg postignuća nekim zlobnim komentarom (tipa – „ma to je mogao svatko“) ili uopće neće ništa komentirati, već će se samo prebaciti na neku drugu temu.

4. Koncentrira se samo na ono negativno u vašem životu

Shvatili ste da često puta u razgovoru, bilo to u četiri oka ili u širem društvu, voli naglašavati vaše mane i slabosti. Sve je to „upakirano“ u šalu, tako da joj ne možete zamjeriti, ali vam već stvarno ide na živce da konstantno naglašava vaše propuste. Možda samo skriveno u sebi, takva „prijateljica“ navija za vaš neuspjeh.

5. Govori ružno drugim ljudima iza leđa, a koji su joj bliski

Ok, svi volimo nekad prokomentirati što se dogodilo u životu bliskih nam ljudi (prijatelja, poznanika, susjeda i sl), ali ako razgovori s njom ne uključuju ništa drugo nego trač i zlobne komentare, budite sigurne da ni vi niste pošteđene toga kad niste s njome u društvu.

6. Tu je samo kad joj nešto treba

Pravi se prijatelji prepoznaju u nevolji, a vaše prijateljice nikad nema kad je vama u životu teško. Bez problema traži pomoć od vas, ali kad malo bolje razmislite, nikad vam nije uzvratila lijepa djela. Dapače, često vas je puta znala ostaviti na cjedilu.

7. Sve se vrti oko nje

Ako imate prijateljicu koja je uvijek usredotočena na sebe i svoje probleme, a nikada se ne pita kako je vama, imate posla s narcisoidnom osobom. U njezinoj ste glavi vi ta koja mora slušati i složiti se sa svime što ona kaže ili dati komentar koji se očekuje.

8. Ima dugi popis „bivših prijateljica“

Znate s kojim se sve curama družila, no malo po malo su te osobe nestale iz njezinog života i više nisu u kontaktu. Kad malo bolje razmislite, baš je riječ o hrpi cura koje su je eliminirale iz svojih života. Naravno da ona ima ružne riječi za bivše frendice i isprike za sebe, kojima objašnjava razloge prekida prijateljstava... I naravno, nikad, ali nikad ona nije bila kriva. 

9. Ne želi priznati da njezino ponašanje nije dobro

Čak i kad sjednete s njom i otvoreno joj kažete što vam smeta, ona se pravi luda i jednostavno ne želi čuti konstruktivnu kritiku. Dapače, okreće priču i u potpunosti krivnju svaljuje na vas.


Zaključak

Ona se samo pretvara da vam je prijateljica, iz nekog svojeg osobnog interesa ili koristi. U dubini duše očito gaji ogorčenost, zavist ili ljutnju. Stoga, bilo bi najbolje da se takvoj osobi ne povjeravate i da na nju ne trošite svoje vrijeme. Nažalost, neke zlice ne možemo totalno maknuti iz naših života, ali ako ništa drugo - možemo definirati jasne granice preko kojih takvima ne smijete dati da ih prijeđu. 

kako prepoznati da je prijateljica neprijateljica kako prepoznati lažnu prijateljicu kako prepoznati da nije prava prijateljica

Još vijesti