Brat i sestre

Kao starija sestra, imaš tu moć u svojim rukama da pozitivno ili negativno utječeš na ponašanje i razvoj, ali i buduće odnose sa svojom mlađom braćom i sestrama.

Ne znamo kakva je situacija, vide li te tvoji mlađi braća ili sestre trenutačno kao podršku ili kao tiranina?

Ako si u super odnosima s njima - odlično! No, od dobrog može i bolje. Ako niste u najboljim odnosima, svakako se preispitaj i uzmi u obzir par prijedloga koji će te učiniti divnom starijom sestrom.

1. Nemoj biti previše dominantna

Ako si najstarija sestra u obitelji, vjerojatno si preuzela vodeću ulogu, ali budi oprezna i izbjegni pretjeranu dominantnost ili manipulacije. Budi sestra na koju mogu računati kad im je potrebna podrška, ali isto tako nemoj rješavati probleme umjesto njih. Dopusti mlađim članovima obitelji da razviju osobnost i neovisnost.

2. Izbjegavaj ljubomoru

Kao mlađa, vrlo si vjerojatno u nekom trenu osjećala ljubomoru, zato što su roditelji tvojem mlađem bratu ili sestri posvećivali više pažnje. No, to je normalno, uvijek mlađi trebaju više pozornosti, a tvoji su roditelji vjerojatno radili najbolje što su mogli i trudili se rasporediti pažnju ravnomjerno. Potrudi se ostaviti taj osjećaj iz djetinjstva iza sebe. 

3. Ispričaj se ako si u krivu

I velika starija sestra može pogriješiti. Ako ti se to dogodi, ispričaj se i time pokaži poštivanje. 

4. Potiči samopouzdanje

Pomozi svojoj maloj sestri ili bratu da se osjećaju samouvjerenije. Pohvali ih ako su nešto napravili dobro, a čak i ako su pogriješili, naglasite im kako je griješiti ljudski. Pomozi im i u najtežim trenucima da se mogu usredotočiti na svoje pozitivne kvalitete, umjesto na pogreške.

5. Zauzmi se za mlađu braću ili sestre

Ako vidiš da netko tvog mlađeg brata ili sestru zadirkuje ili maltretira, naravno da moraš intervenirati. Možda to možeš spriječiti sama, a možda ćeš trebati tražiti pomoć nekog od starijih, ali bilo kako bilo: ne okreći glavu. No, isto se tako za mlađu braću ili sestre možeš zauzeti i kod roditelja i reći otvoreno, ako misliš da su bili prestrogi prema njima.

6. Pomozi

Kad te brat ili sestra trebaju, budi tu za njih. Pokaži im time da ti je stalo.

7. Nauči dijeliti s njima

Oni su tvoji braća ili sestre, dakle vi ste obitelj, a to znači da biste trebali dijeliti dobro i loše u životu. Nemoj im se ustručavati povjeriti, podijeliti s njima sreću i tugu. Isto tako, budi velikodušna i dobra prema njima pa će i oni biti prema tebi

kako biti dobra starija sestra odnosi starija sestra i mlađa braća dobri bratsko-sestrinski odnosi dobra starija sestra

Još vijesti