U shoppingu

Nekad naši prijatelji mogu imati fantastične prijedloge što se tiče zajedničkog druženja, shoppinga, izlazaka ili prijedloga za putovanje, kojima bismo se rado odazvali.

Tko ne bi izašao van na super fancy mjesto ili uživao na nekom putovanju u hotelu s 5 zvjezdica. No, što ako ne raspolažemo s dovoljno novaca kako bismo sudjelovali u svim tim fantastičnim idejama koje nam predlaže prijateljica koja ima bolju financijsku situaciju od nas.

Evo što napraviti u takvoj situaciji, ako imamo prijatelje koji su bogatiji od nas i čiji životni stil nije uvijek lako popratiti. 

1. Samo hrabro, nemojte se izmotavati

Ako odlučite ignorirati sve prijedloge ili već nekako izbjeći tu temu kad vam prijatelji predlažu aktivnosti koje nisu za vaš džep, on ili ona bi mogli pomisliti da ih namjerno izbjegavate. Ako svaki puta kad vam predlože izlazak u neki skupi noćni klub, vi odgovorite: „vidjet ćemo, još je daleko subota“ ili se u zadnji čas izvučete s isprikom: „ne mogu večeras nikud, boli me glava“, taj netko će s pravom pomisliti da zapravo ne uživate u njihovom društvu te da se pokušavate na sve načine izvući. Stoga, samo iskreno u takvim pitanjima kako ne bi došlo do krivih predodžbi s druge strane.

2. Pohvalite prijedlog i izrazite zahvalnost

Recite im kako je njihova ideja odlična i da vam se stvarno sviđa to što su predložili. Recite im kako se osjećate počašćeno što su se baš vas sjetili i što su vam rekli za taj prijedlog.

3. Bez drame, recite gdje je problem

Financije su uvijek osjetljiva tema. Ako vam je neugodno baš otvoreno reći „ja si to ne mogu priuštiti“, možete reći da biste voljeli odazvati se pozivu, ali da je taj prijedlog van vašeg budžeta. Stvarno, ne morate ići u pozadinu financijskih problema ili možda praznog bankovnog računa koji trenutačno imate. Ako će vam biti barem malo lakše, nudimo vam jednu malu laž - možete reći da trenutačno štedite za nešto drugo i baš sad ne možete prihvatiti prijedlog.

4. Možete imati malo dulji i dublji razgovor

Ako je to stvarno prijateljica ili prijatelj s kojim provodite puno vremena i do kojih vam je stalo i s kojima nemate problem biti iskreni, mogli biste im otvoreno reći kakva je situacija. Nisu svi blagoslovljeni s idealnom financijskom situacijom ili rođeni sa zlatnom žlicom u ustima da bi im se mogle ispuniti sve njihove zamisli. Ako su vam pravi prijatelji, znat će se ubaciti u vašu kožu i znat će vas razumjeti. Ako nisu i ako ne mogu prihvatiti to što ne možete popratiti njihov lifestyle, takvi vam „prijatelji“ ni ne trebaju u životu.

5. Možete im ponuditi alternativni prijedlog

Ok, možda si vi ne možete priuštiti putovanje avionom u neku udaljenu zemlju, ali možda vaš budžet može podnijeti neki vikend izlet u kakav obližnji grad ili koju susjednu zemlju. Onda će druga strana znati da ste se trudili u pronalasku alternativnih i za vas – povoljnijih rješenja, kako biste proveli vrijeme zajedno. Često puta je to tako - da bismo se dobro zabavili, ne moramo uopće potrošiti puno novaca. 

kad prijateljice imaju prijedloge koji su preskupi bogati prijatelji praćenje životnog stila bogatih prijatelja kako reći da si nešto ne možeš priuštiti ne možemo si priuštiti putovanja

Još vijesti