Muško društvo

Alfa je prvo slovo grčkog alfabeta. Dakle, već iz naziva je jasno da je alfa mužjak onaj koji ide prvi i onaj koji je glavni u čoporu.

Dobro, to vrijedi za životinjski svijet, ali možemo reći da i otprilike imamo viziju kakav je to „alfa muškarac“ ili „alfa dečko“ i koje on osobine ima.

No, jeste li znale da osim „alfa muškaraca“, postoji još 4 tipa: beta, gama, delta i omega?

Prođimo kroz 5 muških tipova osobnosti, a vi provjerite možete li možda svojeg dečka prepoznati u kojoj od ovih kategorija.

1. Alfa dečko

On je obično glavni u svojem društvu i odiše samopouzdanjem. To možete vidjeti u načinu na koji hoda, načinu na koji govori i onim čime zrači. Ima dominantan stav i hoda čvrstim korakom, tako da pokazuje da uvijek i u svim situacijama ima kontrolu. Ako se pokaže da nije u pravu, to ga često udara na ego, ali sve će zagladiti sa svojom šarmantnom osobnošću na koju pada dosta cura. To su oni macho tipovi, koji vjeruju da cure trebaju mušku zaštitu. Više je tradicionalan tip muškarca koji vjeruje u tradicionalne muško-ženske uloge.

2. Beta dečko

Za razliku od alfa dečka, koji ima potrebu biti vođa, beta dečko je bolji kao suradnik i on je netko tko kritiku ili primjedbu prihvaća staloženo. Neka istraživanja pokazuju da cure u posljednje vrijeme za vezu radije biraju beta dečke nego alfe, jer je beta dečko prije svega dobar prijatelj. On je simpatičan i emotivan. I dok alfa dečka nekad prati reputacija „zločestog dečka“, beta dečko spada definitivno u skupinu „dobrih momaka“ i „džentlmena“.

3. Gama dečko

Evo dečka koji ostavlja dojam nesigurne osobe. On se potajno divi alfa i beta dečku i želi biti kao oni, ali ne može i zbog toga ih hejta. Sam je nesposoban za donošenje životnih odluka ili preuzimanje odgovornosti. Strah ga je promjena, a naravno da svaki životni uspjeh iziskuje da mijenjamo nešto na sebi ili oko sebe. Zbog toga što ne uspijeva, radije krivi društvo i druge, nego sebe samog. Kako ga je pomalo strah sukoba, radije pribjegava onim pasivno-agresivnim stilovima komuniciranja, a ako ga napadnete, izigravat će vam žrtvu. Uglavnom je stidljiv, povučen i nema hrabrosti napraviti prvi korak. Radije će birati da poslušno klima glavom, nego da ikad o bilo čemu kaže ono što zapravo misli.

4. Delta dečko

On je u životu proživio nešto loše, što ga je nagnalo da se u potpunosti povuče u sebe. Izrazito rezervirani dečki koji se ne mogu pohvaliti nekim društvom, koji ne odlaze na druženja i često su usamljeni. Po prirodi je pesimist, na sve gleda crno ili mračno i govori si da se ionako ne treba truditi, jer se ionako ništa ne može promijeniti na bolje. Mogli bismo ih karakterizirati kao emotivno nepristupačnima, jer će podići zid prema svima onima koji im se pokušavaju približiti. Obično ima taj neki svoj mali svijet u kojem se osjeća sigurno ili neki specifičan hobi, a društvo ga smatra pomalo neobičnim, da ne kažemo „čudakom“.

5. Omega dečko

On ne osjeća potrebu da se natječe s drugima pa da bi nekome dokazao koliko vrijedi. Isto tako, ne traži da bude u centru pažnje. I on je samouvjeren, kao alfa, ali mu ta samouvjerenost ne dopušta da se upliće u neka trivijalna nadmetanja kako bi drugima nešto dokazao. On je introvert i drži se one „uzdaj se u se i u svoje kljuse“. I dok se beta, gama i delta dečki plaše alfe, omegu momka baš briga za njega. On se ne slaže s njegovim standardima, živi svoj život i nije ga briga što drugi misle. Više je vuk samotnjak.

alfa dečko beta dečko gama dečko delta dečko omega dečko tipovi muške osobnosti Alfa mužjak

Još vijesti