Slika nije pronađena

Iako nešto manje eksponirane od svojih muških kolega, ženski bendovi 90- ih svakako su obilježili jednu glazbenu eru, a neki od njih su još uvijek glazbeni uzori mnogim bendovima u nastajanju. Danas su se članice gotovo svih bendova posvetile solo karijerama, a neke i u potpunosti povukle iz svjetskog showbiza.

Ovih nekoliko rečenica posvećeno je baš njima, girl bendovima i nezaobilaznom girl-poweru.

Spice Girls

Priča o ženama u glazbi bila bi nepotpuna bez spominjanja megapopularnih Spajsica. Proslavile su se, sad već davne, 1996. godine singlom Wannabe. Uslijedila su tri studijska albuma Spice (1996.), Spiceworld (1997.) te Forever (2000.). Činilo se kako su se svi snovi pet djevojaka Geri, Mel B, Victorie, Mel C i Emme ostvarili, no, već je njihov posljednji album Forever nagovijestio njihov kraj, jer na njemu nije sudjelovala Geri. Godine 2001. grupa se raspala, ponovno okupljanje uslijedilo je 2007. godine, a nastupile su zajedno i na zatvaranju Olimpijade u Londonu.

Destiny's Child

Omiljena pjevačica diljem svijeta, Beyonce, svoju je glazbenu karijeru započela devedesetih, u popularnom bendu Destiny's Child čiji su provobitni sastav, osim nje, činile Kelly Rowland, LaTavia Robertson i LeToya Lucket. Nakon što su LaTavia i LaToya napustile bend, pridružuje mu se Michelle i Farrah koja nedugo zatim napušta isti. Poznati singlovi poput Bills, Biils, Bills, Independent Women, Say My Name vinuli su ih u zvijezde, no, kako to i inače biva, raspale su se 2005. godine.

All Saints

Godine 1994. osnovana je i ova kanadsko-britanska pop senzacija. Sastav su činile dvije sestre: Nicole i Natalie Appleton, te Melanie Blatt i Shanzay Lewis. Već 1998. godine dobivaju nagradu MTV-a za najboljeg novog izvođača. 2001. najavile su svoj prvi prekid, a 2009. i posljednji.

TLC

Ovaj američki trio, poznat po hitovima Waterfalls, No Scrubs i mnogim drugima, nedavno je najavila veliki come back i to nakon deset godina od tragične smrti članice Lise Lopez. Kako su nekada žarile i palile svjetskom glazbenom scenom, vjerujemo da još puno toga imaju ponuditi svojoj najvjernijoj publici.

Sugababes

Ovaj britanski trio, iako osnovan 1998. godine, postoji i danas. Naravno, u izmijenjenom sastavu. Od 27 izdanih singlova, njih 6 je postalo No. 1 u Ujedinjenom Kraljevstvu. Danas postavu benda čine Jade Ewen (predstavljala je UK na Eurosongu 2009.), Heidi Range te Amelie Barrabah.

Girls Aloud

Iako njihovi počeci sežu u početke 2000. godine, točnije 2002., i ova britanska atrakcija zaslužuje nešto pažnje. Nastale su kao rezultat talent showa i stekle ogromnu popularnost u Velikoj Britaniji. Danas, nakon trogodišnje stanke, objavile su i novi singl te su najprodavaniji ženski bend u Velikoj Britaniji.

Iako su neki skeptici smatrali da će njihova zvijezda biti kratkog sjaja, mnoge članice girl bendova su svojim uspješnim solo karijerama dokazale upravo suprotno.

Dragana Bosanac

spice girls Destiny's Child All Saints

Još vijesti