Slika nije pronađena

ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol.


Festival se ove godine svojim programom približava tinejdžerskoj populaciji - novi program Teen Dox uključuje čak devet dokumentaraca namijenjenih mladima uz dodatno predstavljanje projekta vukovarskih srednjoškolaca.

Film Facebookov Adorno mi je promijenio život mladog njemačkog studenta dokumentarnog filma i novih medija Georga Bocha donosi priču o najvećem fenomenu današnjice – društvenim mrežama. Film govori o sveprisutnoj izolaciji na društvenim mrežama, o autoportretiranju u vrtlogu kontradikcija, prostoru gdje su imena tagovi, riječi linkovi, a niti jedno sučelje nije nedužno.

Sarah Mathilde Domogala živi i radi u Amsterdamu, gdje stvara filmove koji proizlaze izravno iz svakodnevice. Sve što smo oduvijek željeli dokumentira probleme modne dizajnerice Niki, koja smatra da u životu treba zgrabiti što god je više moguće. Njezin svjetonazor otkriva srž problema koji pogađa i mnoge njezine vršnjake - svi su oni jako uspješni u svom poslu, no prijeti im opasnost da će postati žrtve vlastitih ambicija te normi uspjeha i sreće koje su si sami odredili.

Onkraj ovog mjesta autobiografski je film Kalea La Bellea, autora koji živi i radi u Švicarskoj, a nagrađen je 2010. Zlatnim rogom za najbolji dugometražni dokumentarac na Krakow Film Festivalu. Film istražuje propali odnos između oca i sina, Clouda Rocka i autora Kalea, te propitkuje je li hipijevski koncept slobode ipak uspio.

Helena Třeštíková praška je filmska umjetnica. Njezin film Katka treći je dio iz serije filmova u kojima promatra žene. To je dojmljiv dokumentarac koji prati četrnaest godina u životu mlade narkomanke i njezine jalove bitke s ovisnošću. Redateljica prati Katkin silazak u vrtlog krađe, prostitucije, fizičkog i psihičkog propadanja - vrtlog koji tek tu i tamo prekidaju kratkotrajni bljeskovi nade i odlučnosti da se prestane drogirati.

Film Manjkavi maštovito je ostvarenje Andree Dorfman, kanadske umjetnice i redateljice koja ima nevjerojatnu sposobnost transformirati nešto vrlo privatno u univerzalno. Ovaj dokumentarno-animirani film, koji je sama nacrtala i animirala, spretno prikazuje njen susret s potencijalnim ljubavnim partnerom, preispitujući vlastitu privlačnost i mogućnost ljubavi. Manjkavi je ujedno i prekrasan hommage umjetnosti animacije te počast umijeću storyboardinga.

Moje mjesto za igru, film danskog samoukog likovnog umjetnika i dizajnera Kaspara Astrupa Schrödera, istražuje kako parkour (slobodno kretanje) i freerunning (slobodno trčanje) mijenjaju percepciju urbanog prostora te kako prostori i građevine po kojima se kreću mijenjaju njih. Radnja je uglavnom smještena u Kopenhagenu, a film prati Team JiYo tijekom istraživanja grada i pronalaženja prepreka, no prati i njihov posjet Japanu, Kini i SAD-u.


Izvan dosega priča je o Karolini i Nataliji koje traže utočište u bijegu od dominantnog oca te se prisjećaju tužnog djetinjstva bez majke u podrumu stambene zgrade. Kada se loš vid mlađe sestre stane pogoršavati, djevojke odlučuju pronaći svoju majku Bożenu koja je napustila obitelj dok su bile mlade. Poljski redatelj Jakub Stożek prati Karolinu na putu u Pariz, gdje bi se starija sestra trebala naći s majkom. Film je nagrađen Zlatnim zmajem na Krakow Film Festivalu 2010.

Nizozemska producentica i redateljica Maartje Bakers u filmu Veliki kazuje na rastući problem pretile djece u Nizozemskoj čiji je broj u proteklih deset godina eksplodirao. Bakers dokumentira živote Dylana (15) i Frederieke (15), koji kreću u kamp za pretilu djecu gdje se postupno počinju osjećati manje izoliranima.

Domaći je predstavnik u programu Teen Dox film Heaven Spot autora Brune Zagorščaka. Radovi naslikani na teško dostupnim mjestima i prometnim znakovima na autoputu teško se skidaju. Zbog prirode mjesta, često se izvode pod opasnim uvjetima, no time povećavaju umjetnikovu slavu. Zagorščak je snimio priču o grafiterima Smacku, Moneu i Lunaru, koji pričaju o svojoj strasti, glazbi i predanosti...

Program Teen Dox uključuje i četiri kratkometražna filma nastala u sklopu dokumentarnog projekta Upoznajmo se u organizaciji Otvorene medijske grupacije i produkcijske kuće 4 film. Isti je projekt kroz niz radionica bio namijenjen učenicima vukovarskih srednjih škola s ciljem da kroz produkciju dokumentarnih filmova  doprinesu razvoju multikulturalnosti i tolerancije. Sudjelovalo je 30-ak srednjoškolaca i desetak profesora, a pri realizaciji filmova surađivali su s Goranom Devićem, Almirom Fakićem, Vladom Gojunom i Davorom Tatićem.

Filmovi iz programa Teen Dox prikazivat će se svaki dan u 16 sati.

Organizator festivala ZagrebDox produkcijska je kuća FACTUM.

zagrebdox film