Slika nije pronađena

Zapamćen u povijesti filma kao jedan od najtalentiranijih mladih glumaca ikada te prepoznat kao kulturna ikona, ovaj mladić pospanog pogleda obučen u traperice i kožnu jaknu, svoj legendarni  status duguje fenomenalnim glumačkim izvedbama, ali i tragičnoj preranoj smrti.

Riječ je naravno o Jamesu Deanu, američkom glumcu zapamćenom po jednoj od najkraćih, ali i najkarizmatičnijih filmskih karijera svih vremena.

Rođen 1931. godine u američkoj saveznoj državi Indiani, Dean se nakon završene srednje škole seli u New York slijedeći svoj san da postane glumac. Njegovo prvo televizijsko pojavljivanje bilo je ono u reklamnom spotu za Pepsi, a ubrzo nakon toga uslijedile su i manje uloge na filmu i u kazalištu. Prva prava uloga došla je s filmom 'Istočno od raja', a vrlo brzo nakon toga i ona legendarna u filmu 'Buntovnik bez razloga' u kojem je Dean glumio problematičnog mladića Jima Starka.


Ta uloga donijela mu je status ikone, jer je Dean vrlo uspješno dočarao mladog američkog buntovnika koji razumijevanje za svoje probleme ne nalazi ni u svom okruženju niti među svojim vršnjacima. U legendu je ušao i njegovi imidž iz tog filma, a to je crvena kožna jakna, bijela majica i traperice. Ubrzo nakon toga dobiva angažman u filmu 'Div' i to uz bok jedne od najljepših glumica svih vremena Elizabeth Taylor.

No, nešto prije završetka snimanja filma, Dean pogiba u prometnoj nesreći. Njegov omiljeni auto Porsche Spyder na križanju je udario u drugi automobil, a mladi glumac je samo par sati prije toga bio zaustavljen od strane policije jer je prebrzo vozio. Dean je od malena obožavao aute i motocikle, te često sudjelovao u automobilističkim utrkama. Njegov Porsche nosio je ime 'Little Bastard', a baš kao i njegovi junaci na filmu Dean je i u stvarnom životu bio hrabar i odrješit te je svoj život živio po vlastitim pravilima. Veliki uzor bio mu je glumac Marlon Brando, čijem se umijeću Dean iznimno divio.

Neke od njegovih poznatih riječi su Only the gentle are ever really strong' i 'Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today''.

Dean je bio i prvi glumac kojemu su nakon smrti pripale i dvije nominacije za nagradu Oscar.

Sonja Curi

james dean retrospektiva