Slika nije pronađena

Tijekom puberteta naše tijelo se razvija, a mi sazrijevamo; premda u adolescenciji dobivamo polako vlastito razmišljanje i dalje se naš mozak nije u potpunosti razvio.

Zbog toga postoje velike razlike između mozga tinejdžera i onog odrasle osobe, a odnosi se na puno više od `vještina` vožnje automobila ili od samostalnog odlaska na koncert.

Ako si se ikada pitala zašto se često ne slažeš dobro s mamom, a nije ti bilo jasno zašto, vrijeme je da saznaš razliku između teen mozga i mozga odraslih:

Tinejdžerski mozak `ohrabruje` tinejdžere da rade glupe stvari

Tinejdžeri su poznati po tome da će često riskirati, ponašaju se neodgovorno i ponekad su kao `muhe bez glave`, ali razvoj mozga objašnjava savršeno ovakvo ponašanje. Mozak se razvija od zadnje strane prema prednjoj. Stražnji režnjevi diktiraju naše osnovne funkcije, uključujući i emocije, dok je prednja strana zadužena za našu moć rješavanja problema i procjene. To objašnjava zašto smo sve više oprezni i odgovorni što smo stariji.


Samo 80 % tinejdžerskog mozga je skroz razvijeno

Razvije li se naš mozak uz pomoć čarolije kada napunimo 18? Odgovor je ne! Zapravo, mozak se skroz razvija do sredine naših dvadesetih godina, što znači da mozak nije skroz razvijen sa 17 godina, ali nije niti s 23, iako društvo od nas očekuje da se ponašamo tada skroz racionalno.


Tinejdžerski mozak teže raspoznaje tuđe emocije

Jedno istraživanje je pokazalo da su tinejdžeri skroz loši u raspoznavanju emocija kod odraslih osoba, ali zato uglavnom adolescenti vrlo burno reagiraju na neke stvari i često pretjeruju. To može objasniti puno nesporazuma koje imamo s roditeljima i profesorima tijekom puberteta.Tinejdžeri lako padnu pod utjecaj svojih vršnjaka

Pritisak vršnjaka je ono s čime smo se svi susreli tijekom odrastanja, a razlog za to krije se u mozgu. Tijekom puberteta ćemo čak i promijeniti vlastito ponašanje zbog drugih ljudi, a što se mozak više razvija, postajemo manje zabrinuti za to što će reći naši prijatelji ili vršnjaci.


Tinejdžerski mozak drugačije reagira na alkohol i drogu

Teen mozak je poput računala pa zato svaki dan nauči nešto novo te sve upija poput spužve. Upravo zato su tinejdžeri znatiželjni i vole učiti, ali budući da su u pubertetu često žele naučiti o nekim krivim stvarima poput alkohola ili droge. Nitko ne kaže da će tinejdžer ako popuši jedan joint zauvijek zeznuti svoj mozak, ali istraživanja su pokazala da tinejdžeri lakše razvijaju loše navike, odnosno ovisnost. I zato su tinejdžeri skloniji ovisnostima nego što su odrasli ljudi.
Pubertet je idealno vrijeme da mozak uči nove stvari

Tinejdžersko vrijeme je idealno za naučiti neku vještinu ili nove stvari te ih kasnije primjenjivati. Nitko ne kaže da ne učimo i kada smo odrasli, ali naše kognitivne sposobnosti se smanjuju čim zakoračimo u dvadesetu, stoga – vrijeme je za učenje!

Mozak tinejdžerski mozak razlike mozak odrasle osobe

Još vijesti