Slika nije pronađena

U Srbiji sve više roditelja muku muče sa svojom djecom u tinejdžerskoj ili adolescentskoj dobi. Žale se na kvalitetu njihovih života, ponašanje i ciljeve koje si njihova djeca postavljaju. Najčešći problemi su spavanje do podneva, alkoholiziranje do sitnih jutarnjih sati i buljenje u računalo.

Iako je ovo potpuno drugačiji ritam od onoga na kojega su navikli roditelji tinejdžera i adolescenata, više ih brine što njihova djeca sve više uživaju u pogrešnim stvarima, piše Telegraf.

Majka 19-godišnjeg Stefana odlučila je s ovim novinama podijeliti svoju frustraciju: “Moj sin živi istim životom kao i njegovi vršnjaci. To podrazumijeva obavezno ustajanje oko 14-15 sati, nakon čega slijedi doručak koji je zapravo ručak. Do jedanaest navečer je u krevetu ili za računalom. Nekad ode kod prijatelja i tamo vjerojatno sjede zabuljeni u monitor ili televizor.

Također se požalila jer više nema toliki utjecaj na život svog sina kao nekada. Sada na njega mnogo više utječe njegovo društvo: “Cijelo njegovo društvo živi po istj šabloni. Navečer izlaze i napiju se. Nemaju nikakav cilj i to je možda ono što me najviše brine.

Ovako je opisala jedan dan u životu svog 19-godišnjeg sina:

* jutro: između 13 i 14 sati

* podne: počinje od 14 sati kad doručkuje, odnosno ruča, a traje do 17 ili 18 sati i najčešće se provodi uz računalo, igrice ili društvene mreže

* večer: od 18 sati nadalje, traje do ranog jutra, a provodi se u kafićima uz piće i druženje s društvom.

Često se događa da ljudi ujutro u pekarama, dok kupuju kruh, susreću još uvijek pijane tinejdžere koji se vraćaju iz izlaska i žele nešto pojesti.

Psihologinja Aleksandra Janković tvrdi da je ovaj fenomen nastao kao odgovor na sredinu koja mladima ne nudi dovoljno perspektive niti sadržaja zbog čega se bune na ovaj način. Osim toga, treba uzeti u obzir i pritisak društva stoga neki mladi piju samo da bi se osjećali dijelom nekog društva.

No, ovakvo mijenjanje ritma (dan za noć) može imati i ozbiljne posljedice: depresiju, potištenost, manjak interesa (ambicije) za sve druge aspekte života.

Imate li i vi iskustva s tinejdžerima koji ovako provode dane? Mislite li da je to samo faza ili ozbiljan problem koji treba riješiti?

L.B./izvor: Telegraf

foto: sxc.hu

tinejdžeri i adolescenti nedostatak ambicije problematično ponašanje Spavanje alkohol

Još vijesti