Slika nije pronađena
Nekad davno se vjerovalo da je netko jednostavno 'pametan' ili 'glup'. Danas znamo da postoje područja u kojima se bolje snalazimo i ona u kojima se lošije snalazimo, pa sve češće postavljamo pitanje 'Na koji si način pametan?'.

Emocionalna inteligencija potrebnija nam je u svakodnevnom životu od logičko-matematičke (IQ), naročito u društvenim znanostima i privatnom životu. Istraživanja su pokazala da su osobe s razvijenijom EQ čak i u poslovnom svijetu uspješnije od onih kod kojih ove osobe nisu razvijene.

EQ se odnosi na sposobnost da percipiramo, kontroliramo i vrednujemo emocije, točnije obuhvaća pet komponenti – poznavanje i kontrola vlastitih osjećaja, motiviranje samog sebe, prepoznavanje emocija kod drugih ljudi i uspostavljanje i održavanje zdravih odnosa s drugima.



Oni koji imaju visoku emocionalnu inteligenciju obično znaju prepoznati svoje emocije, obrazložiti ih i upravljati njima i nikad ne dopuštaju da ih negativne emocije svladaju jer promatraju uzroke takvih emocija i iskorištavaju ih za pozitivno djelovanje. Naravno, oni su omiljeni u društvu jer su puni empatije i odlični su 'slušači'.

Kako bi provjerila jesi li i ti jedna od njih napravi ovaj jednostavan test. Kada si u situaciji koja od tebe traži ekstremni emocionalni odgovor, daj si 24 sata prije nego doneseš odluku. Jedna od tih 'testnih situacija' može biti prekid ili svađa s ukućanima ili prijateljima.

via GIPHY


Prije nego se 'posvađaš na mrtvo ime' s bilo kime, prespavaj odluku. Promisli o plusevima i minusevima vašeg odnosa, je li u pitanju samo hir, može li se problem riješiti kompromisom, koliko ti je ta osoba bitna u tvojem životu...

Možeš li to?

Kada smo pod pritiskom reagiramo pod utjecajem adrenalina, kortizola i drugih kemikalija koje sprječavaju da djelujemo na racionalan način, upravo zato se sugerira da tada ne reagiramo uopće. U takvim situacijama najbolje je otići daleko od osobe koja je uzrok nastale negativne emocije, raditi nešto što će nas smiriti i smisliti logično rješenje. 

Loading...

Foto: Unsplash/Pixabay/Giphy

M.Z.
Pročitajte još:

Znakovi da si emocionalno inteligentna

Oprez: ponašanje koje izgleda kao ljubav, a zapravo nije

Test s čovječuljcima otkriva koliko si (ne)sretan

Pamet eq IQ sposobnost test emocionalna inteligencija

Još vijesti