Slika nije pronađena

Na sam spomen kemije sjetiš se profesorice koja te ne voli niti ti voliš nju, svih formula koje jedva s ploče prepišeš, a stručne definicije da ni ne spominjemo. Uz fiziku i matematiku, kemija je svakako predmet kojem se najmanje veseliš u školi.

No, čak i ako je ne volimo kemija je dio nas. Svaki put kad si sretna, kad ti se plače, a ne znaš ni sama zbog čeka ili kad pak vidiš Marka na hodniku koji ti se smješka. Kemija. Serotonin, dopamin, endorfin, oksitocin i mnoge druge kemikalije u našem tijelu zaslužne su za funkcioniranje našeg organizma. Ti neurotransmitori zaduženi su za mnoge stvari kao što su motivacija, intimnost, produktivnost, zadovoljstvo i raspoloženje.

Naravno da svi želimo biti što više sretni i nasmijani pa je cilj današnje lekcije saznati kako da to uspijemo čak i ako imamo jedinicu iz kemije u školi. Serotonin, endorfin i oksitocin ključni su u toj akciji, a ovo su neki od načina kako ih možemo osloboditi:


1. Pojedi malo crne čokolade
– tajna čokolade leži u glavnom sastojku kakau kojeg u tamnog čokoladi ima ipak najviše. Čokolada potiče lučenje hormona sreće serotonina, više nego strastveni poljubac. Pali i obična čokolada, ali za bolji učinak preporučuje se ona od 70 posto kakaa ili više nekoliko puta tjedno po nekoliko kockica. Hvala i drugi put.

2. Napravi listu stvari – dopamin se izlučuje kad smo zadovoljni sami sobom i kad nešto obavimo kako treba.  Rješavajući male sitne stvari razina dopamina će se podignuti svaki put kad prekrižimo neku stvar sa svoje liste.


3. Gledanje starih fotki – tu ne mislimo na gledanje zajedničkih fotki tebe i bivšeg nad kojima ćeš se rascmoljiti već na fotke sretnih trenutaka s prijateljima ili obitelji. Prisjećanje lijepih trenutaka može automatski podići razinu serotonina.

4. Ispravi se – mama je bila u pravu. Pravilno držanje samo 2 minute u danu može podići samopouzdanje i smanjiti razinu stresa u tijelu što naravno, podiže razinu hormona koji su zaslužni za dobro raspoloženje.5. Pojedi ljutu papričicu
– ne ovo nije trolanje niti ništa slično. Nakon što pojedeš nešto ljuto osjetiš nekakvu navalu osjećaja i to nije samo u tvojoj glavi. Tvoje tijelo reagira na ljutinu kao na tip boli i automatski se oslobađa se endorfin kako bi blokirao vrućinu što rezultira osjećajem sreće.

6. Samo se prošetaj – u bedu si zbog škole/frendice/dečka obuci jaknu i van na šetanje. Žustra šetnja od dvadesetak minuta može učiniti čuda, a osim što ćeš razbistriti glavu, podići će ti se razina serotonina u tijelu.

7. Baci oko na YouTube – ovo nije samo dobro rješenje kad ti je dosadno već i kad ti treba nešto da se osjećaš bolje. Lude mačke, nespretna djeca ili jednostavno neke gluposti s interneta mogu automatski osloboditi razinu endorfina koji je odgovoran za osmijeh na našem licu.


Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Razlozi zbog kojih trebaš voljeti svoj (nesavršeni) trbuščić

Stvari koje ćeš naučiti tek nakon nekoliko prvih spojeva

Grozne stvari koje su dio odrastanja

sreća hormoni kemija serotonin

Još vijesti