Slika nije pronađena

Pad samopouzdanja u tinejdžerskim godinama nije nikakva novost, no teenovci današnjice moraju se s njime boriti u dva paralelna svijeta – online i offline. Kelton je proveo anketu koja pokazuje neke zanimljive podatke o borbi koju svaki tinejdžer vodi sa vlastitim izgledom, kao i osjećajem tjeskobe koju samo pojačavaju društvene mreže.

I dok su 92% tinejdžera korisnici društvenih mreža (od kojih su najpopularnije one za dijeljenje slika i videa), više od polovine teenovaca (54%) izjavilo je da bi im život bio bolji bez društvenih mreža.

40% tinejdžera smatra da se njihov izgled detaljnije i strože procjenjuje baš na internetu nego u životu, no unatoč tome 87% ih redovito i učestalo objavljuje ‘selfije’ iako je 56% njih zabrinuo zbog svog izgleda.

Anketa je pokazala da bi većina samosvjesnih tinejdžera voljela povećati šanse da se uklope u društvo i povećaju samopouzdanje baš kroz promjenu izgleda. Čak 96% američkih tinejdžera nije zadovoljno svojim osmijehom i nesigurni su zbog svog izgleda. Najviše ih brine osmijeh i kako izgleda na fotografijama prije nego objave ‘selfi’ na nekoj društvenoj mreži.

Aparatići su poseban problem za tinejdžere. Iako bi većina njih voljela poboljšati svoj osmijeh, fiksni aparatići nemaju pozitivan odjek među teenovcima. 92% njih vjeruje da bi ih nošenje aparatića spriječilo u tome da se uklope u društvo, a 25% vjeruje da bi ih zbog toga zadirkivali.

Istraživanje je također pokazalo:

- 94% tienjdžera vjeruje da izgled utječe na popularnost u društvu

- oblik tijela i težina (38%) i izgled kože na licu (21%) najčešći su razlozi za nesigurnost među tinejdžerima, a gotovo 2.4 milijuna teenovaca najmanje je samopouzdano ako imaju nekih problema sa zubima

Čitavo istraživanje možete pročitati ovdje.

L.B./izvor, foto: Invisaligne Teen Confidence Survey

anketa samopouzdanje tinejdžeri osmijeh društvene mreže

Još vijesti