Slika nije pronađena
Nije grijeh ponekad popiti cugu s ekipom i proveseliti se, ali alkohol u većim količinama itekako može štetno utjecati na tebe, tvoj organizam, a najviše na mozak. Osim zdravstvenih problema, alkohol je veliki krivac i za sramotne, pijane fotke i crvene obraze.

Pod djelovanjem alkohola nismo sposobni raditi neke stvari koje bismo radili da smo trijezni. I obratno, ponekad imamo dojam kako alkohol upravo izvlači iz nas samopouzdanje, hrabrost i energiju. No, što se zapravo događa s nama i našim mozgom dok pijemo alkohol? Mamurluk je samo kratkotrajna posljedica, ali ono što cuga čini našem mozgu na duge staze je daleko ozbiljnije.

Samo zato što je alkohol oko tebe ne znači da moraš piti. Jednostavno možeš reći ne i zaustaviti se na čaši ili dvije. Nitko ne voli ona grozna mamurna jutra, glavobolje i posljedice opijanja, a naročito si ne želiš priuštiti crvene obraze jer si pijana poslala bivšem poruku, izjavila ljubav simpi, imala zavodnički (čitaj sramotan) ples ili nešto daleko gore.


Sramotne fotke
U pijanom stanju vjerojatno nećeš primijetiti kako te ekipa fotka. Te sramotne fotke bi te mogle skupo stajati, a velika je vjerojatnost da će se sutra pojaviti na fejsu.

Pijani SMS-ovi i pozivi
Alkohol i mobitel ne idu skupa, a ovo je vjerojatno prva stvar koju ćeš požaliti iduće jutro. Pijana si tipkala ljubavne poruke simpi ili bivšeg dečku i normalno je da si to požalila jer te poruke sigurno ne bi poslala trijezna.


Trijezni ljudi te čudno gledaju
Alkohol igra opasnu igricu s tobom. U jednom trenutku možeš pomisliti kako si odjednom stekla samopouzdanje i hrabrost pa si odlučila pokazati svoje plesačko umijeće dok drugim promatračima to i ne izgleda baš kul. Štoviše, tvoj nastup može djelovati napadno, smiješno i sramotno.

Učinit ćeš stvar koju ćeš sigurno požaliti
Što više piješ, to više gubiš zdrav razum, a vjerojatnost da ćeš napraviti neku glupost, zbog koje ćeš se sutradan mrziti, je velika.

Mozak umire
Osim što štetno djeluje na cijelo tijelo, alkohol najviše uništava mozak i sprječava njegov normalan rad. Alkohol povećava količinu dopamina, kemijsku supstancu sličnu adrenalinu, zbog kojeg se i javlja onaj prvotni osjećaj euforije. Daljom konzumacijom alkohola kreće ti se spavati, postaješ usporena i nekoncentrirana što na kraju dovodi do smanjenja svih važnijih funkcija u mozgu. Alkohol je toksin koji tijelu i mozgu uzima vodu, uzima zalihu vitamina, a obično su cure te koje lošije podnose alkohol.Možeš umrijeti
Koliko puta si vidjela mrtvu pijanu osobu kako leži ukomirana?! S alkoholom se ne smiješ šaliti.  Ako se odmah ne reagira, on može dovesti do ozbiljnih problema. Možeš se otrovati, pasti u nesvijest ili se ugušiti. U ovakvim situacijama najpametnije je odmah pozvati hitnu i reagirati dok nije kasno.

Možeš se zabaviti bez alkohola
Tko god misli da se bez alkohola ne može zabaviti, vara se. Ako ti je ekipa zabavna i opuštena, a atmosfera dobra, jedan vikend možeš preskočiti, a da ne popiješ čašicu cuge.

I.Č.

foto: Shutterstock

...Pročitajte još:

Veliki problem: mladi sve više spavaju do podneva, a alkoholiziraju se do jutra!

Osnovnoškolci piju: dečki pivo, a djevojke žesticu sa voćnim sokovima

Alkohol - najčešći rizici i posljedice kod tinejdžera

posljedice zašto ne piti alkohol Sramota štetno cuga

Još vijesti