Slika nije pronađena

Iako vunene čarape i puloveri sa uzorcima sobova i ukrasa za božićna drvca rijetko kome padnu na pamet kad je darivanje u pitanju, postoje još neki proizvodi kojima je suđeno da budu vraćeni u dućan u kojem su kupljeni.

Ako ne znaš što kupiti, možda je bolje uložiti u poklon karticu (darovni bon) nego kupiti nešto što se prijatelju ili prijateljici neće svidjeti pa će morati ići mijenjati i tražiti nešto drugo.

Češće nije pitanje što kupiti nego što pod svaku cijenu izbjegavati! Evo nekoliko stvarčica koje je bolje izbjegavati – ukoliko baš ne dobiješ narudžbu – i što kupiti umjesto njih.

1. Parfem

Osim ako ti osoba kojoj planiraš pokloniti parfem nije izričito rekla koji miris želi, bolje je preskočiti. Jako je teško pogoditi (gotovo nemoguće) hoće li se neki miris svidjeti drugoj osobi: neke ljude određeni miris može podsjetiti na loša iskustva iz prošlosti, može im biti odbojan ili potpuno nekomplementaran sa kemijom tijela pa će na koži smrdjeti umjesto mirisati.

Umjesto parfema: Ako i dalje ostaješ pri ideji mirisa, zašto ne odeš u parumeriju i nabaviš hrpu malenih testera? Možeš ih tematski sakupiti – recimo mirisi koji podsjećaju na plažu, mirisi koji podsjećaju na zimu i božićne blagdane, mirisi koji te podsjećaju na vrijeme koje si proveo/la s osobom kojoj ih daruješ.

2. Proizvodi za njegu kože

Koža je isto zeznuta! Možeš istraživati koliko god ti se da i dalje ćeš teško pogoditi proizvod koji će odgovarati koži druge osobe. Proizvod koji je tebi genijalan, možda će izazvati crvenilo, akne ili masniju kožu kod druge osobe. Osim ako ne dobiješ narudžbu pa se uputiš u parumeriju ili drogeriju po točno određeni proizvod, možda je bolje izbjeći ovakav poklon.

Umjesto toga: Pokušaj sa super losionom za tijelo ili kvalitetnom kremom za sunčanje. Iako se sunce možda krije iza oblaka, kožu je potrebno tijekom čitave godine štititi od uv-zračenja, a i ovako se već unaprijed možete početi veseliti ljetnim praznicima.


3. Bilo koji proizvod koji bi nekome mogao poručiti da je debeljuca

Iako ti to vjerojatno nije ni palo na pamet, pokloni poput suplemenata prehrani, tabletica za mršavljenje, knjiga na istu temu (vježbanje, mršavljenje, zdrav život) nisu dobra ideja. Ovakav poklon mogao bi uvrijediti prijatelja ili prijateljicu i iako ti to možda neće reći, sigurno će početi više razmišljati o svom izgledu zbog kojeg će se osjećati lošije. Poklonom istakni nečije kvalitete, a nemoj upozoravati na potencijalne mane (koje uostalom svi imamo).

Umjesto toga: Nemoj se opterećivati svojim ni tuđim izgledom, jedi sve što želiš, odvedi prijatelja ili prijateljicu na pizzu ili osmisli poklon koji će im pokazati koliko su super osobe i koliko ih voliš.

4. Puder, podloga, tonirana krema, korektor…

Opet se vraćamo na kožu i ten! Možeš li doista do najsitnijih detalja prizvati u sjećanje kakav ten ima tvoja prijateljica? Koja bi joj nijansa odgovarala? Ima li podočnjake? Želi li lagano ili ‘teže’ prikrivanje? Ima li masnu ili suhu kožu lica? Hoće li proizvod funkcionirati s drugim proizvodima za njegu i uljepšavanje koje koristi? A tu je i pitanje omiljene marke kozmetike… Teško je pogoditi sve ove faktore koji su važni!

Umjesto toga: Ako baš želiš kupiti nešto lijepo za kozmetičku torbicu, zašto ne pokušati sa lijepim i fora ogledalcem? Taj će poklon sigurno nositi svugdje sa sobom i svaki se put sjetiti baš tebe. Ima ih vintage koji izgledaju kao da su ispali iz bakine torbice ili fora sa natpisima o prijateljstvu, ljubavi i slično. Osim što je ogledalce lijepo, također je i praktično i korisno.

5. Perle za kupanje

Namakanje u vrućoj kupki je cool i potpuno shvaćamo zašto bi isto poželjela i drugim frendicama. Međutim, perle za kupanje (ili sol) možda i nisu najbolja ideja jer se najčešće radi o mirisima neprovjerene kvalitete koji su ‘zatočeni’ u želatinoznim kuglicama koje baš i nisu najprivlačnije kad staneš na njih ili se krenu otapati pa kao žabice plutaju površinom vode.

Umjesto toga: Bilo što drugo! Ako baš inzistiraš na kupanju i namakanju, pokušaj sa bombicama za kupanje – velikim kuglama koje se otapaju poput šumeće tablete, a često imaju i sušeno cvijeće i šljokice dodane u smjesu. Duplo iznenađenje!

Koji je najgori poklon koji ste ikad dobili? Postoji li nešto što bi zauvijek izbrisali s liste poklona?

L.B./izvor: xoVain

foto. Shutterstock, sxc.hu

pokloni Darivanje ideje

Još vijesti