Slika nije pronađena

Ako si i ti sramežljiva i introvertirana djevojka, onda znaš da nije lako odrastati. Uvijek se propituješ, sumnjaš u sebe, srce ti počne luđački lupati od same pomisli da moraš s nekime razgovarati…

Nema u sramežljivosti ništa loše, ali zašto si ne bi olakšala život? Ok je biti tiha i povučena osoba, ali da bi poboljšala svoj život i izašla iz sjene pokušaj donijeti jednu od sljedećih novogodišnjih odluka.

1. Razgovaraj s nekime koga ne poznaješ barem jednom mjesečno

Neka ti bude izazov prijateljski pristupiti jednoj novoj osobi svaki mjesec. Ne moraš im postati najbolja prijateljica, dovoljno je pročavrljati s nekime koga ne poznaješ. Ovakve malene stvari naučit će te da se privikneš razgovarati s ljudima čak i kad se ne osjećaj ugodno.

2. Prestani sumnjati u sebe

Velik dio sramežljivosti ili osjećaja nesigurnosti proizlazi iz osjećaja da nešto radiš krivo. Koliko si puta htjela dići ruku u razredu, ali si pomislila da ćeš se obrukati ako odgovor koji želiš ponuditi nije točan? Onda bi netko drugi odgovorio jednako kao što si i ti mislila. Nemoj sumnjati u sebe. Vjerojatno si u pravu, a čak i ako pogriješiš – nije veliki problem.

3. Svaki mjesec napravi nešto čega te strah

Još jedna bitna stvar, kad si sramežljiva osoba, je ta da propuštaš dosta stvari jer si nervozna ili se bojiš. Unaprijed razmišljaš o tome što će se dogoditi, kakve će posljedice imati neka tvoja odluka, što će drugi misliti…Ponekad je dobro malo se gurnuti prema stvarima kojih se bojiš. Ne mora to biti ništa ludo i opasno, ali pokušaj da bude drugačije od toga što inače svaki dan radiš.

4. Pristupi svojoj simpi

Ne moraš mu odmah izjaviti ljubav i pozvati ga na dejt, ali napravi prvi potez. To može biti nešto sitno – smiješak u prolazu ili mahanje s druge strane ulice, ali i dodavanje na Fejsu, pisanje poruke i sl. Samo napravi nešto!

5. Reci ljudima kad te nešto muči ili ljuti

Introvertirane djevojke najčešće imaju problema s konfrontiranjem s osobama i situacijama koje im smetaju, ljute ih ili im na bilo koji način ne odgovaraju. Ako i ti najčešće zadržavaš sve te osjećaje u sebi umjesto da ih izraziš – to se neće dobro odraziti na tvoje veze. Poradi na tome da češće kažeš što ti smeta i tko te nervira, čak i ako će ti zbog toga biti neugodno!

6. Nemoj se oslanjati na svoje frendice kad izađete van

Pokušaj malo ‘minglati’ sama, porazgovarati s drugim osobama koje poznaješ na tulumu. Ne moraš stajati kraj svoje ekipice i raditi sve što one rade. Odvoji se od čopora i prošnjofaj malo samostalno. Možda će ti biti neugodno na početku, ali vidjet ćeš da se nemaš čega bojati. Samo ćeš ostvariti više kontakata i upoznati više ljudi.

7. Odaberi jednu stvar koja ti podiže samopouzdanje

Biti samopouzdan zahtijeva mnogo rada na sebi, a najlakše je početi malim koracima. Ove godine odaberi jednu stvar na sebi na kojoj ćeš poraditi, a koja će ti onda pojačati samopouzdanje. Nije bitno radi li se o nekom tjelesnom atributu, talentu, modnom stilu, sportu u kojem si dobra ili dijelu karaktera – počni od toga pa gradi dalje.


8. Prihvati svoju sramežljivost

Sramežljivost neće samo nestati jednog dana! Vjerojatno ćeš biti tiše i sramežljivije prirode uvijek, ali to je u redu. Nemoj zbog toga željeti da budeš netko drugi ili drugačija osoba – ona je dio tvoje osobnosti i moraš ju prihvatiti kao takvu.

Hoćeš li pokušati s nekom od ovih odluka?

L.B./izvor: Gurl

foto: Pinterest


...Pročitaj još...

...15 stvari koje svaka sramežljiva djevojka radi kad se zaljubi...

...Moguće je - pobijedi sramežljivost...

...Savjeti za spoj za sramežljive djevojke...

sramežljivost introvertiranost novogodišnje odluke samopouzdanje

Još vijesti