Slika nije pronađena

Osim što predstavljaju temelj zdravlja tvojih zubića i usne šupljine, ali i privlačnog osmijeha, paste za zube se mnogu koristiti i za mnoge druge namjene!

Jeste li znali da Hrvati potroše samo četiri paste za zube godišnje? Bolesti parodonta ima osam od deset stanovnika naše zemlje, a gubitak zuba u Hrvatskoj se događa mnogo ranije nego u ostalim zemljama Europske unije. Iznenađujući su to podaci koji nam govore kako je zubna higijena na niskim granama u našoj zemlji.

To je još samo jedan razlog za koristiti zubnu pastu, čak i van kupaonice. Pročitajte gdje i kako ti još može pomoći ovaj najbitniji sastojak osobne higijene.

* Uklanja boju za kosu


Ako ste ikada sami kod kuće bojali kosu, znate koliko naporne mogu biti mrlje od boje koje se javljaju na koži uz kosu. Pastom za zube ćete je lako ukloniti.

* Umiruje prištiće

Riječ je o receptu za ljepotu naših baka koje su znale kako pasta za zube može isušiti prištiće preko noći.


* Ublažava ubode insekata

Najbolje bi bilo koristiti pastu za zube s metvicom kako biste ublažili svrab uboda komarca, s obzirom na to da ulje metvice ima i protuupalna i analgetička svojstva. Jednostavno nanesite malo zubne paste na mjesto uboda i ostavite neka se osuši. Isti rezultat možete dobiti ako koristite tekućinu za ispiranje ustiju s metvicom.


* Čisti tenisice


Bijele tenisice vrlo brzo prestaju biti bijele, pogotovo kada je u pitanju njihov rub koji se spaja s potplatom. Očistite ih i izblijedite tako da na četkicu nanesete pastu za zube i – četkajte!

* Polira krom (reci tati)

Kromirani predmeti mogu izgubiti svoj sjaj – povratite ga čišćenjem s pastom za zube. Spasite svoje kromirane slavice, držače ručnika, pa čak i dijelove motora!

* Učvršćuje nokte

Kako je sjajna za zaštitu cakline zuba, tako je pasta također prikladna za zdravlje i sjaj noktiju. Učvrstite nokte i ujedno ih ispolirajte tako da ih protrljate kalodontom.

* Očistite glačalo (reci mami)

Ako je vaše glačalo prekrio sloj sitnih crnih čestica ili mrlja, jednostavno ih možete ukloniti tako da na običnu krpu nanesete malo paste za zube i njome protrljate glačalo. Naravno, ono mora biti isključeno i hladno.

* Posvijetlite tipke klavira

Ako su tipke na vašem klaviru davno prestale biti crne i bijele, osvježite ih pastom za zube, koja će u tren oka iz njih izvući bjelinu.

* Očistite srebrni nakit


Srebrni nakit i pribor za jelo s vremenom poprime sivkastu boju. Rješite je se tako da po komadu nakita ili pribora za jelo protrljate malo kalodonta uz pomoć krpice.

* Uklonite mrlje od kave ili čaja

Redovito ispijanje crne kave ili čaja može ostaviti tragove na vašim šalicama. Ne morate ih zamijeniti novima – jednostavno ih istrljajte zubnom pastom.

Hoćeš li iskušati neki od ovih trikova?

L.B./izvor: Ordinacija.hr

foto: Freeimages

Pročitajte još...

...Iskoristi ju do kraja: 7 stvari za koje možeš upotrijebiti četkicu za zube...
...Jednostavno i brzo: genijalan trik za bijele zube!...
...Najnoviji trend – tetoviranje zubi!...

pasta za zube trikovi za korištenje paste za zube neobično korištenje paste za zube pomoć u kućanstvu kalodont

Još vijesti