Slika nije pronađena

Nema ništa loše u isprobavanju novih stvari i upoznavanju sebe. Odlučila si da više ne želiš jesti meso i sad se pitaš što dalje, kako će tvoj život od sada izgledati?

Postoji mogućnost da će te okolina preispitivati ili čak osuđivati zato moraš biti spremna na sve. Upravo zato trebaš dobro pripremiti sebe, ali i druge oko sebe na svoj novi životni stil. Dobra priprema je pola posla, a ovo su neki koraci koje bi trebala proći prije nego što svima kažeš da si od sada vegetarijanka.

1. Imaj dobar razlog

Neki ljudi su vegetarijanci jer im meso jednostavno nije ukusno, neki su zato da dokažu sebi ili drugima da mogu živjeti bez mesa, neki jer je to sad IN, ali većina ih to radi zato što vole životinje. Prije svega, sjedi i razmisli zašto želiš prestati jesi meso? Je li to zato što to radi i tvoja bff ili imaš neki čvršći razlog. Ako ništa drugo, morat ćeš kod kuće objasniti svoje nove navike.2. Napravi malo istraživanje

Što znaš o vegetarijanstvu osim da se ne jede meso? Napravi svoje malo istraživanje i pogledaj koje namirnice možeš od sada jesti umjesto mesa. Ako imaš nekih zdravstvenih problema, svakako moraš paziti da unosiš sve što ti je potrebno da održiš zdrav organizam. Raspitaj se kod prijatelja ili poznanika koji su dulje vegetarijanci pa ti oni mogu prenijeti svoja iskustva.

3. Zaigraj se u kuhinji

Nakon što si obavila istraživanje, ne boj se ući u kuhinju i isprobavati nove okuse i recepte. Na internetu imaš puno recepata za ukusna vegetarijanska jela pa ti ovo može samo biti super životni i kulinarski projekt.


4. Greške se događaju

Naglo izbacivanje mesa iz prehrane može biti šok za organizam. Nemoj se uzrujavati ako ti ponekad dođe velika želja za mesnim jelom i jednostavno se ne možeš suzdržati.  Pokušaj možda najbolje postepeno meso izbacivati iz obroka ili odaberi jedan dan u tjednu bez mesa. Malim koracima do uspjeha.


5. Okolina ima pravo na mišljenje

Postoji velika šansa da tvoji roditelji i baka i djed neće razumjeti zašto odjednom ne jedeš više meso. Daj vremena i sebi i njima i pokušaj im na miran način objasniti svoje razloge. Jesti više povrća i voća na kraju krajeva je zdravije pa možda cijelo kućanstvo počne jesti malo zdravije. Gledaj to kao na svoju malu misiju da vodite zdraviji život, ali isto tako, daj im vremena da se prilagode.

6. Odustati je okej

Možda nakon nekoliko mjeseci shvatiš da to ipak nije za tebe i nema ništa loše u tome da odustaneš. Znanstveno je dokazano da zbog dobrobiti vegetarijanske ishrane vegetarijanci duže žive, no meso sadrži proteine koji su također potrebni organizmu. Proteine možeš nadomjestiti i drugačije, ali u dobi kada rasteš i razvijaš važno je jesti raznovrsno. Možda možeš smanjiti unos mesa ako će ti tako biti lakše, ali svakako povećani unos povrća i voća može biti itekako koristan za zdravlje.
vegetarijanstvo

Još vijesti