Slika nije pronađena

U korak sa suvremenim tehnologijama razvile su se brojne druge mogućnosti, a definitivno jedna od najpopularnijih je online kupovina. Razvila se je u tolikoj mjeri, u brojnim različitim sadržajima, web stranicama i ponudama da je kod velike količine ljudi uspjela u potpunosti nadomjestiti kupnju u živo.

Usprkos tome, postoje situacije gdje i takozvane 'zamke' kod online kupnje. Te situacije su najčešće na pojedinim dostupnim aplikacijama za online kupnju, primjerice AliExpress. Radi se  besplatnoj aplikaciji koja služi za prodaju raznih proizvoda, a sastoji se od manjih kineskih poduzeća u čijem je i vlasništvu sama aplikacija. Proizvodi koji su naša zanimacija, a uvelike se prodaju na AliExpressu, su šminka i kozmetika. Naime, opće je poznato da je šminka među ženskom populacijom u potpunosti preuzela sve društvene mreže. U prilog tome ide činjenica da je kozmetika koja se prodaje na AliExpressu poprilično 'low budget' što samim tim ide u prilog djevojkama čiji je primarni cilj stvoriti umjetnički MUA na svojim Instagram profilima. Međutim, ovdje dolazimo do problema. Koliko je zapravo pametno naručivati šminku i kozmetiku od neprovjerenih poduzeća iz Kine?

Više puta su brojne influencerice spominjale i prozivale kvalitetu tih istih kozmetičkih proizvoda koji dolaze iz Kine. U većini slučajeva, radi se o kopijama nekih većih kozmetičkih kompanija poput MAC-a, NAKED-a, Dior-a, Lancomea, The Balma itd. Cijene tih originalnih proizvoda nisu ni približne onima na AliExpressu pa se u pitanje dovodi i kvaliteta istih. Na temelju iskustava djevojaka koje su uspoređivale originale i kopije, očito je da su proizvedene dvije potpuno različite stvari. Upravo u većini recenzija piše da je kvaliteta kopije daleko lošija od originala, od sastava, teksture, ali i samog pakiranja tog istog proizvoda. Između ostalog, postoje razne nepovjerljiva kineska poduzeća koja šalju te iste proizvode što nas dovodi u sumnju je li uopće pametno naručivati iste prvenstveno zbog činjenice da smo kupnju obavili online, a paket zapravo nikad nije ni poslan. Zbog tih mana,  preporučljiva je kupnja BB krema, pudera, ruževa i paleta od pojedinih poznatih drogerijskih marki (Essence, Catrice, Avon, Farmasi, Oriflame) čije su cijene i više no prihvatljive za dobivenu kvalitetu.

Međutim, postoje korisne stvari koje se mogu jeftino kupiti, a da ne moramo razmišljati o sastavu proizvoda i o tome hoće li isti izazvati negativnu reakciju na našem licu. Ovdje se radi o kozmetičkim pomagalima poput kistova, blendera, uvijača za trepavice, češljića za obrve i slično. To su sve proizvodi koji su na AliExpressu poprilično povoljniji nego u raznim drogerijskim dućanima, a opet nisu nekvalitetni i posluže svrsi koju mi koristimo. Njih je potrebno samo dobro oprati i dezinficirati kada stignu i tijekom same upotrebe ii – voila! U svojoj kolekciji imate pomagala koja svakako dobro dođu pri svakodnevnom uređivanju, a nije izdvojena velika količina novaca za njih.
Za kraj jako bitna činjenica koja bi vas mogla obradovati nakon niza nenamjernih loših informacija – AliExpress ima poprilično jeftinu dostavu u bilo koji dio svijeta i gotovo NIKAD nema problema s carinom što je svakako ogroman plus za kupnju!

Foto: Shutterstock.com - 5 second Studio/ Shutterstock.com - Yuriy Maksymiv

Petra Sokolić

Pogledajte još:

Nema više fulanja: Kako pronaći koja ti nijansa pudera ili korektora treba kada naručuješ s online dućana?

Online shopping - da ili ne? Pročitaj ovo pa odluči hoćeš li i dalje kupovati stvari na internetu

Primer za kojim je poludio svijet: Rasprodan je u tren oka na svim web shopovima i dućanima uživo

šminka web shop online shopping aliexpress

Još vijesti