Slika nije pronađena

Koji broj grudnjaka izabrati? A tek koju veličinu košarica? Ah, od ovih pitanja boli glava, ali nemoj očajavati. Ako još nisi kupila svoj prvi ili barem prvi dobar grudnjak, pročitaj naš mali vodič.

Prvi moderan primjerak grudnjaka patentirala je Mary Phelps Jacobs 1914. godine. Dvije stisnute marame možda i ne možemo nazvati pravim grudnjakom, ali je barem dame oslobodila onih teških okova po cijelom tijelu. Dotad je, naime korzet bio jedini i nadasve nepoželjan čuvar ženskih prsa.


Grudnjake treba prilagoditi veličini i obliku grudi, a ne obrnuto. Ako ti grudnjak pretjerano stišće grudi, ostavlja tragove na koži, žulja, a nakon skidanja osjetiš bol u dojkama, to je siguran znak da je grudnjak loše izabran. Nošenjem tijesnog grudnjaka stišćeš limfne žile i tako sprečavaš otjecanje brojnih otrova iz tkiva, a to može uzrokovati pojavu mutacija stanica i nastanak raka!

Zašto je limfni sustav tako važan?

Nesmetana cirkulacija limfe neizmjerno je važna za naše zdravlje jer ispire brojne otrove iz našeg tijela. Limfni sustav razgranat je po cijelom tijelu kao i krvožilni sustav  i nošenje tijesne odjeće zaista može utjecati na njegov rad jer su limfne žile vrlo nježne i blizu površine kože.

To je podloga teorije koju su Sydney Ross Singer i Soma Grismaijer predstavili i objavili u svojoj knjizi 'Dressed To Kill' (Obučena da ubije).


Njihova je teorija osnažena činjenicom da se većina benignih čvorova i cista koje se nalazi u dojki sastoji od limfne tekućine. Pronašli su slučajeve gdje su se ti čvorovi često posve povukli nakon što je žena prestala nositi grudnjak na nekoliko tjedana.

Nakon završenog dvogodišnjeg istraživanja u kojem su provjeravali navike kupovanja i nošenja grudnjaka te povezanost s razvojem raka dojke, rezultati su pokazali da su žene iz grupe s karcinomom  u većem postotku:

  1. Bile nezadovoljne veličinom i oblikom grudi te su ih naglašavale grudnjakom
  2. Pri izboru grudnjaka važniji im je bio izgled nego udobnost
  3. Grudnjak im je uvijek ostavljao crvene tragove na koži
  4. Nosile su grudnjak više od 12 sati dnevno, a mnoge su s njim čak i spavale!

Zaključak je ovog istraživanja da su žene koje nose grudnjak više od 12 sati dnevno pod 19 puta većim rizikom za nastanak karcinoma dojke.


To ne znači da ćeš prestati nositi grudnjak, nego samo da ćeš pripaziti na pravilan izbor. Ne zaboravi da je većim grudima grudnjak itekako potreban. Osim što je ponekad neudobno potrčati bez grudnjaka, pravilan grudnjak sprečava njihovo opuštanje. O sportašicama da i ne govorimo!

Kako odabrati dobar grudnjak?

Pri odabiru grudnjaka najvažnije je da košarice odgovaraju veličini i obliku tvojih grudi i da te ne steže ni na ramenima ni oko grudnog koša. U tome će ti pomoći oznake veličina: brojka označava obujam mjeren ispod grudi (koliko si široka), a slova A, B, C ili D veličinu košarice (koliko su dojke velike). Bez obzira na sve mjere, grudnjak ipak uvijek isprobaj jer postoji razlika u krojevima.

Glede tipova grudnjaka, možeš birati između sportskih, grudnjaka sa žicom i onih s pojačanjima (spužvastim ili silikonskim).

Sportski topići: nezaobilazan su dio sportske opreme. Mogu se nositi kao grudnjaci, a ponekad ih cure nose poviše drugog grudnjaka. Odlikuju ih uvijek široke naramenice, a nerijetko su i prekrižene na leđima. Često izgledaju poput skraćene pamučne majice. Kako takvi grudnjaci nemaju oblikovane košarice, pristaju curama s malim i onima sa srednjim grudima, a curama s većim grudima preporučuje se da ispod njih odjenu i jedan malo čvršći grudnjak.


Grudnjaci sa žicom: krojeni su kao klasični, samo što u donjem dijelu nose ušiveno pojačanje u obliku plastične 'žice'. Postoje razni modeli takvih grudnjaka, od čipkastih do jednostavnih sportskih. Odličan za sve tipove grudi, posebno za velike jer ih dodatno učvršćuje. Ipak, pazi da ne kupiš pretijesan!

Push up grudnjaci su grudnjaci s umecima, spužvastim ili silikonskim. Oni podižu grudi (zato se i zovu push up) te zbog toga u njima grudi izgledaju veće i zamamnije. No, kako oni stišću grudi, nosi ih zaista samo u posebnim prigodama i nikako u njima ne spavaj!

Ako ne voliš nositi grudnjak...

Ako imaš veće grudi, one će se nedvojbeno nakon nekog vremena objesiti jer se tijekom godina opusti tkivo. Zato bi djevojkama s većim grudima ipak preporučili obavezno nošenje grudnjaka i to onih čvršćih.

Znaj i ovo

Grudi bujaju s kilažom, pa ako želiš imati veće grudi, nabaci koju kilu. Vrijedi i suprotno, smršaviš li, s kilama će se i grudi smanjiti za jedan broj, sigurno!


N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

Grudnjak Tijelo