Slika nije pronađena

Izviđački pokret je po broju članova od svog osnutka 1907. godine u stalnom rastu. Danas u svijetu ima više od 30 milijuna članova.

Izviđači su prije svega druženje s prijateljima i učenje kroz igru i pjesmu. Izviđački program nadopunjuje kućni odgoj, ali također i školski program. Čim se spomenu izviđači, svima se u glavi stvara slika kako nekoliko dječaka i djevojčica hoda kroz šumu s ogromnim ruksakom na leđima te dolazi do neke livade pa tamo spavaju pokraj vatre. Ali to je samo jedan mali dio, dio koji se vidi ako gledaš samo sa strane.

Večernje druženje uz logorsku vatru

Izviđaštvo je aktivnost u kojoj se mnogo nauči o svijetu, ljudima, humanosti, etici…..Izviđači puno putuju, ne samo po šumama, nego i po gradovima cijele Hrvatske te stječu prijatelje iz svih gradova i županija s kojima se rado susreću i druže na raznim natjecanjima i okupljanjima. Također se druže i s ljudima iz svih krajeva svijeta… Preko ljeta održavaju se međunarodni izviđački kampovi gdje dvije ili više grupa izviđača iz različitih država provode po 2 do 3 tjedna zajedničkog druženja i uzbudljivog života u prirodi. Preko dana igraju se razne igre, ali se i praktično pokazuju znanja koja su naučena kroz godinu kao što su dijelovi izviđačke uniforme, vezanje čvorova, podizanje zaklona i šatora, izgradnja vatrišta, pisanje skrivenih ili šifriranih poruka, slanje poruka signalnim zastavicama, topografija i još mnogo toga. Svaku večer, kao što svi znaju, pali se vatra i to je jedan od najljepših događaja. Kada se svi skupe u krug oko vatre i pjevaju uz gitaru, izvode skečeve ili predstave, pričaju viceve i druže se. To je nešto što stvarno treba doživjeti da bi shvatili kakav je to predivan osjećaj biti tamo, okružen s toliko prijatelja te se družiti i uživati. Nakon kampa svi tužni odlaze svojim kućama i na trening sastancima kroz cijelu godinu nestrpljivo se pripremaju  za sljedeći kamp i nove avanture.Fotka: Ljeto 2014. Izviđači iz Francuske i iz OI Savski gaj u Mariji Bistrici na misi nakon 8 km hoda od našeg kampa Burnjaka u Stubici.

 Osim redovnih trening sastanaka i ljetnih kampova u planini ili na moru, zimovanja sa skijaškim programom, izviđači organiziraju razna natjecanja po gradovima u Hrvatskoj, razgledavanja manje poznatih ali izuzetno lijepih i posebnih krajeva. Također podržavaju i organiziraju razne humanitarne akcije.

Za mlade se na izletima i višednevnim boravcima u prirodi brinu odrasli voditelji/volonteri educirani za rad s djecom i mladima. Ti voditelji, ali i naši izviđački prijatelji, postaju naša druga obitelj. S njima provodimo veći dio slobodnog vremena. Oni brinu za nas ako smo bolesni, oni nam pomažu ako trebamo savjet, oni su tu za sve što nam treba. Izviđaštvo je aktivnost za svakoga, netko možda nije sportski tip pa ne želi trenirati nogomet ili nije ljubitelj glazbe pa ne želi učiti svirati violinu. Rijetki  bi odbili druženje sa prijateljima u prirodi, putovanja, nova znanja i vještine, osobna iskustva koja nam prenose voditelji instruktor. Sva znanja, sve vještine i iskustvo itekako nam koriste sada i u budućnosti.

Zanimaju Vas izviđači?

Pridružite se kao član u programu!

Otkrij svoje voditeljske sposobnosti kao voditelj - volonter!

Informacije za upis možete dobiti :

Na adresi: Odred izviđača Savski gaj, Remetinečki gaj 14, 10 020 Zagreb

preko poruka na facebook profilu:   www.facebook.com/oisavskigaj.zagreb

e-mail adresa: oisavskigaj@gmail.com

ili na broj: 098 932 5763 – Višnja Sremić, starješina odreda izviđača Savski Gaj

Napisala: Petra Štefek, izviđački voditelj, OI Savski gaj-Zagreb

izviđači

Još vijesti