Slika nije pronađena

Od pasivne agresivnosti ne mogu pobjeći odrasli, ali ni tinejdžeri. To je pojam koji označava ispoljavanje bijesa prema drugima kroz nedjelovanje ili sabotažu.

Lako uočavamo pasivno – agresivno ponašanje kod drugih osoba, ali ga je teže spoznati kod sebe. Zašto je to tako? Zato što pasivna agresivnost oslikava ono što zaista želimo, a nezadovoljstvom i negodovanjem to pokazujemo.

Teško nam je priznati da ponekad imamo takve ispade, osobito kada se radi o odnosu s dečkom ili s prijateljima. Pasivno – agresivno ponašanje može donijeti određene probleme, a što ga prije postanemo svjesni, tim bolje.

Vrijeme je da prestaneš govoriti da ti nije ništa kada te nešto posebno muči jer ovo su drugi znakovi da si pasivno – agresivna:

Ne upotrebljavaš izjave koje se direktno na nekoga odnose

Pasivno – agresivne osobe imaju naviku zaobilaziti problem umjesto da se suoče s njim direktno u glavu. Premda znaju što bi htjeli, oni to neće direktno tražiti. Primjerice, ako netko kaže kako ide na neki fora tulum, pasivno – agresivna osoba će reći nešto tipa: `Da barem mogu i ja ići`, umjesto ovog: `Postoji li neka šansa da i ja idem s tobom?`. Ovo drugo pitanje je iskrenije te nije popraćeno pasivnom agresivnošću što je ujedno i bolje.

via GIPHYŠutnja je ono čime teroriziraš druge

Tretman šutnjom je nešto što nitko ne voli, a to često rade pasivno – agresivne osobe. Davno je psiholog Paul Watzlawick rekao da je `nemoguće ne komunicirati`, a pritom je baš mislio na šutnju. Nečija šutnja može puno reći, primjerice, osoba može biti ljuta, tužna ili razočarana. Osim šutnje tu je i `Nije mi ništa` i `Sve je u redu` kada očigledno ništa nije u redu što je znak pasivne agresivnosti. Psiholozi kažu da je takva šutnja uzrokovana time što je osoba povrijeđena o tome.

via GIPHYDaješ komplimente koji zapravo nisu komplimenti

Nekada se ljubomora i pasivna agresivnost kombiniraju i tada niknu `komplimenti`. Svi nekada dajemo takve `komplimente`, a da to ni ne kužimo. Zapravo se radi o tome kada nam primjerice prijateljica kaže da ju je dečko odveo na neko fora romantično, naš komentar na sve ispričano je `slatko`. Drugi primjer će možda biti malo jasniji – starija sestra pokazuje prsten koji joj je zaručnik poklonio i jako je sretna zbog toga te pita za mišljenje o prstenu, a tvoj komentar je: `Mislila sam da će kamen biti veći`.

via GIPHY


Odugovlačiš ono što imaš za raditi

Ljudi će odugovlačiti s ispunjavanjem svojih obaveza te je to često znak pasivne – agresije. Primjerice, kada ti se negdje jako ne želi ići, a obećala si da hoćeš, čekaš do zadnjeg trenutka da pošalješ sms koji će `ispaliti` drugu osobu jer izbjegavaš direktan sukob.

via GIPHYStalno se žališ

Kada se netko ne želi suočiti direktno s problemima, tada će vjerojatno se stalno žaliti na njih. Jedan časopis je objavio da će se pasivno – agresivne osobe žaliti svima o svojim problemima, osim osobi na koju se to direktno odnosi. Drugima dopuštaju da preuzmu kontrolu nad njihovim životom umjesto da skupe hrabrosti i sami naprave promjenu u svom životu. Stalno kukanje je očiti znak pasivne agresivnosti.

via GIPHYIgnoriranje ti je jača strana

Osim teroriziranja drugih tišinom, ove osobe druge `zlostavljaju` svojim ignoriranjem. Nitko ne kaže da neke stvari i ljude ne treba ignorirati, ali probleme i ono što stvara ljutnju ne treba stavljati pod tepih. Jedna psihologinja tvrdi da je oblik pasivne agresivnosti i gledanje u mobitel dok netko priča jer onda ignoriramo tu osobu. Ignoriranje nečijih poruka i poziva neće drugu osobu naučiti pameti, nego joj treba otvoreno reći zašto smo ljuti.


I.P.

Pročitajte još:

Znakovi da je tvoj dečko ljut na tebe iako kaže da nije

Što ne bi trebali dijeliti na društvenim mrežama, a to redovito radimo

Znakovi da ti je previše stalo do tuđeg mišljenja

pasivna agresivnost agresije pasivna agresija

Još vijesti