Slika nije pronađena

Čuli ste za halo efekt? Radi se o dojmu kojeg dobijamo o osobi prvih sedam sekundi našeg susreta. Iako se kasnije često može potvrditi da ovaj dojam može biti pogrešan, mnogi ga teško napuštaju.

Osim toga, postoji i izreka da više nikada nećemo dobiti drugu priliku za ostavljanje dobrog prvog dojma. Stoga saznajte kako se ljudima svidjeti na prvu loptu.

Osmjehujte se

Osmijeh otvara mnoga vrata. Kada nekoga srećete nasmijte se od uha do uha, neka to bude iskren osmijeh, a ne neka grimasa za koju druga strana neće imati pojma je li osmijeh ili bolni zub. Čak i kada nekoga zovete na telefon po prvi puta – nasmijte se jer se osmijeh osjeti u glasu.

Ne gledajte u pod

Jako je bitan i kontakt očima. Neka se i u njima odražava vaš osmijeh i dobre namjere. Dakle, neka i oči budu nasmijane, a ne namrgođene ili indiferentne.

Rukovanje je bitno

Prilikom upoznavanja obično se rukujemo. Neka stisak bude srednje jak i nemojte previše tresti. Najgore moguće rukovanje je tzv. riblje rukovanje – kada pružite ruku kao beživotnu, obješenu ribu. Nije dobro ni stiskati i tresti previše. Već postoji moderna legenda koja kaže da osobe jakog stiska imaju i takav karakter pa mnogi žele prevelikim stiskanjem i treskanjem dokazati jačinu svog karaktera što nikako nije dobro.

Zapamtite ime

Mnogi od uzbuđenja pri upoznavanju ne zapamte ime novog poznanika. Ovo ostavlja poprilično loš prvi dojam. Stoga je najbolje ime koristiti u razgovoru ili barem na kraju reći nešto kao: 'Drago mi je što smo se upoznali, Marija!'

Znate li što je ziher za ostavljanje dobrog prvog dojma?

Ruke iza leđa! Čak su i istraživanja pokazala ovu tezu – da su ljudi koji često drže ruke iza leđa simatičniji drugima. Naime, ovim položajem ruku odaje se otvorenost, ali i određena sramežljivost, što je drugima uglavnom simpatično. Želite li dobiti kontraefekt, onda ruke prekrižite na prsima ili ih stavite na bokove. Ovako poručujete da ste ljuti, arogantni i fućka vam se što se tu sad s nekim upoznajete. Želite li nekoga uvrijediti, onda definitivno prekrižite ruke na prsima ili ih stavite na bokove.

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

prvi dojam ponašanje

Još vijesti