Slika nije pronađena

Pišeš li zadaću dok slušaš novi singl svoje omiljene zvijezde, usput baciš oko na omiljenu seriju, a stigneš i odgovoriti na poruke koje ti stižu na Viber ili Whatsapp? I dok su znanstvenici do sada tvrdili da na ovaj način smanjujete uspješnost učenja, dva tinejdžera dokazala su suprotno!

Tinejdžeri iz Portlana u Oregonu proveli su istraživanje i došli do zaključka da multitaskanje (obavljanje više poslova odjednom) ima povoljan učinak na učenje, barem tinejdžere. Sarayu Caulfield i Alexandra Ulmer ispitali su 403 srednjoškolca i otkrili da otpilike 15% ispitanika dobiva bolje ocjene i uspješnije obavlja zadatke ako ih nešto ‘ometa’ dok rade – ako slušaju mjuzu, pišu poruke, tvitaju ili šalju mailove. Uspjeh je veći nego kad se usredotoče samo na jednu aktivnost, objavio je The Wall Street Journal.

Naše istraživanje sugerira da su se naši mozgovi adolescenata prilagodili ovom utjecaju medija jer odrastamo s njima pa se možemo nositi sa svim tim različitim podražajima”, izjavila je 18-godišnja Alexandra Ulmer.

Njihovo je istraživanje pobralo drugu nagradu na godišnjem natjecanju American Academy of Pediatrics i uspjelo opravdati sva ona ponašanja koja roditelji i učitelji pokušavaju zabraniti.

Nakon ovog istraživanja, koji će tinejdžer poslušati naredbe poput “ugasi taj tv dok učiš” ili “nemoj slušati glazbu i pisati poruke dok pišeš zadaću”?

Učite li i vi na ovaj način? Ometaju li vas glazba i poruke ili vam pomažu dok radite?

L.B./izvor: NYmag

foto: sxc.hu

Istraživanje tinejdžeri i učenje multitaskanje podražaji sarayu caufield alexandra ulmer ometanje

Još vijesti